Farklı dans türlerinin denge, eklem pozisyon hissi ve fonksiyonel performans üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different dance types on balance, joint position sensation and functional performance
  1. Tez No: 624257
  2. Yazar: POLEN HAZIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem pozisyon hissi, dans, denge, patlayıcı kuvvet, kas kuvveti, reaksiyon hızı, esneklik, Joint position sense, dance, balance, explosive force, muscle strength, reaction time, flexibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kas İskelet Fizyoterapisi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, salsa ve halk oyunlarının statik ve dinamik denge, farklı açılardaki eklem pozisyon hissi (EPH) ve fonksiyonel performans üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya benzer yaşlarda ve vücut ağırlığında 15 halk oyunları dansçısı (22,60 ± 1,84 yıl), 15 salsa dansçısı (22,66 ± 2,28 yıl) ve 15 sedanter birey (23,40 ± 1,72 yıl) dahil edilmiştir. Statik denge Flamingo Denge Testi (FDT) ve Denge Hata Puanlama Sistemi (DHPS) ile, dinamik denge Yıldız Denge Testi (Yıldız DT) ile değerlendirilmiştir. Dizin EPH, 30°, 60° ve 90° açılarında, geliştirilen bir düzenek ile aktif olarak değerlendirilmiş ve MATLAB programı ile analiz edilmiştir. Fonksiyonel performans başlığı altında patlayıcı kuvvet Dikey Sıçrama Testi (DST) ile, reaksiyon hızı Nelson Ayak Reaksiyon Testi ile, çeviklik Burpee Testi ile değerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak Zamanlı Kalk-Yürü Testi (KYT) ve On Basamak Merdiven Testi yapılmıştır. FDT ve Yıldız DT'nin tüm yönlerinde grupların benzer olduğu bulunmuştur. DHPS sonuçlarına bakıldığında gruplar arasında testin alt başlıklarının çoğunda anlamlı bir fark görülmezken, Tandem duruşta düz zemin ve düz zemindeki toplam puanda salsa dansçılarının lehine bir fark görülmüştür (p0,05). Sadece sıçrama mesafelerinin alındığı DST, KYT, Burpee Test sonuçları ile, nondominant taraf Nelson Ayak Reaksiyon Test sonuçlarının salsa dansçılarında diğer gruplara göre daha üstün olduğu görülmüştür (p0,05). Çalışmanın sonucunda dansçılarda, denge, EPH ve fonksiyonel performansın sedanter bireylere göre, salsa dansçılarında da halk oyunları dansçılarına göre daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of salsa and folk dances on static and dynamic balance, joint position sense at different angles and functional performance. 15 folk dancers (22,60 ± 1,84 years), 15 salsa dancers (22,66 ± 2,28 years) and 15 sedentary individuals (23,40 ± 1,72 years) were included in the study. Static balance was evaluated with Flamingo Balance Test (FBT) and Balance Error Scoring System (BESS), and dynamic balance was evaluated with Star Excursion Balance Test (SEBT). The knee joint position sense (JPS) was evaluated actively at 30 °, 60 °, and 90 ° angles and analyzed with the MATLAB program. Under functional performance title, explosive force was evaluated by Vertical Jump Test (VJT), reaction rate was evaluated by Nelson Foot Reaction Test and agility was evaluated by Burpee Test. In addition, Time Up and Go Test (TUG) and 10 Steps Up-Down Test were performed. The groups were found to be similar in FDT and all aspects of SEBT. When DHPS results were examined, there was no significant difference between the groups in most subtitles of the test, whereas showed a significant difference in favor of salsa dancers tandem posture in flat floor and flat floor total (p 0.05). VJT with only jump distances, TUG, Burpee Test and nondominant foot Nelson Foot Reaction Test was found different between the groups (p0.05). As a result of the study, it was concluded that dancers had better balance, JPS and functional performance than non-dancers and salsa dancers were better than folk dancers.