Doku düzeyinde oluşturulan tiroid hormon seviye değişikliklerinin hipokampal sinaptik plastisite üzerine olan etkisinin incelenmesi
The investigation of effect of change in thyroid hormone levels on the tissue level on hippocampal synaptic plasticity
- Tez No: 624256
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid hormonu, Uzun dönemli güçlenme, Uzun dönemli baskılanma, Hipokampus, Sinaptik plastisite, Thyroıd hormone, Long-term potentiation, Long-term depression, Hippocampus, Synaptik plastisity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
DOKU DÜZEYİNDE OLUŞTURULAN TİROİD HORMON SEVİYE DEĞİŞİKLİKLERİNİN HİPOKAMPAL SİNAPTİK PLASTİSİTE ÜZERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ ZEHRA BOZKURT Erciyes Üniversiyesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2017 Danışman: Prof. Dr. CEM SÜER ÖZET Bu çalışmada intrahipokampal, aktif tiroit hormonu olan triiyodotironinin (T3) öncül hali olan tiroxin (T4) ve serum fizyolojik infizyonu uygulayıp; uzun dönemli güçlenme (UDG) ve uzun dönemli baskılanma (UDB) yanıtları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma 96 adet yetişkin (2-3 ay) Wistar türü erkek sıçan kullanıldı. Üretan ile anestezi (1,5 g/kg, ip) edilmiş sıçanlar stereotaksik çerçeveye yerleştirildikten sonra sağ hemisferdeki (bregmaya göre mm; AP: -8.0, ML: 4.2, derinlik;2-2,5 aşağı doğru) mediyal perforan yolu uygun bir elektrot ile uyarıldı. Çift gözlü bir cam mikropipet ipsilateral dentat girusun (bregmadan mm olarak: AP: 3,5 - ML: 2,15 - DV: 2,5–3 mm duradan aşağıya) granül hücre tabakasına sokuldu. Gözlerden biri 3M NaCl ile doldurularak ve cam elektrottan eksitatör postsinaptik alan potansiyelleri kaydedildi. Diğer göze ise tiroksin (100 pM veya 100 nM dozlarda 15 dakika), ve serum fizyolojik dolduruldu ve bir Hamillton enjektörü yardımıyla dentat girusun granül hücre tabakasına infüze edildi (n = 10/ grup). Bütün sistem bir Faraday kafesi kullanılarak topraklandı. T4'ün doz bağımlı olarak PS genliklerinin ve EPSP eğimlerinin uzun dönemli güçlenmesini zayıflattığı; ancak bu etkinin indüksiyonunun erken dönemlerinde belirgin olduğu bulunmuştur. T4'ün düşük dozdaki uygulanması PS genliklerinin ve EPSP eğimlerinin uzun süreli baskılanmasını güçlendirirken, yüksek dozda kontrol grubundakine benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuc olarak doku T4 seviyesindeki artışın doz bağımlı bir şekilde uzun dönemli güçlenme ve baskılanma arasındaki dengeyi değiştirebileceği düşünebilir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF EFFECT OF CHANGE IN THYROID HORMONE LEVELS ON THE TISSUE LEVEL ON HIPPOCAMPAL SYNAPTIC PLASTICITY ZEHRA BOZKURT Healt Scienses Institute of Erciyes Universty Department of Physiology Master Thesis, September 22, 2017 Supervisor: Prof. Dr. CEM SÜER ABSTRACT In this study, the effects of intrahippocampal infusion of L-thyroxine, precursor molecule of active thyroid hormone (T3) on the long term potentiation (LTP) and the long term depression (LTD) has been studied. In this study, 96 adult (2-3 months old) Wister type male rats were used. After positionning of urethane-anesthezied rats (1.5 g/kg, ip) on a stereotaxic environment, to stimulate the medial perforation pathway of the right hemisphere (mm from the bregma AP: - 8.0, ML: 4.2, depth: 2-2.5, downwards) a bipolar tungsten electrode was used. A double barrel glass micropipette was put into the granule cell layer of the ipsilateral dentate gyrus (mm from the bregma: AP; 3.5, ML: 2.15, DV: 2.5-3 mm downwards). The one of barrels was filled with 3M NaCl and used for recording of field potentials from granule cell layer. The other barrel was filled L-thyroxine (at the doses of 100 pM and 100 nM) or saline, and infused them into the dentate gyrus via a Hamilton syringe. The whole system was grounded using a Faraday cage. We have found that L-thyroxine attenuates the long-term potentiation of the slope of excitatory postsynaptic potentials (EPSP) and the amplitude of population spike (PS) in a dose-dependent manner, but this effect is more apparent in early induction period of LTP. L-thyroxine at the lower dose, augmentes the long-term depression, whereas it has no effect at the higher dose. As a result, elevetad thyroid hormone levels in the hippocampus tissue can result in a change of balance between long-term potentiation and depression.