Adalet ve Kalkınma Partisi Dönemi Türk-Amerikan ilişkilerinde küreselleşme bağlamında ideoloji faktörünün etkisi
The impact of ideology factor( within the context of globalization) on the Turkish American relations during the justice and development party
- Tez No: 624284
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Küreselleşme, İslamcılık, Muhafazakârlık, AK Parti, Türk-Amerikan İlişkileri, Amerikan Dış Politikası, Ideology, Globalization, Islamism, Conservatism, Justice and Development Party, Turkish-American Relations, American Foreign Policy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Ekonomik, sosyal ve kültürel temelleri olan ideolojiler toplumlara ve bireylere aidiyet, kimlik yaratmanın yanı sıra onları harekete geçirebilecek düzeyde etki yaratabilmektedir. İdeolojiler, devletlerin iç ve dış politikasında ki koşulları yaratmak ve sürdürmek açısından, siyasi iktidarın ve sistemin oluşturulması ve meşrulaştırması, destek bulması noktasında büyük önem taşımaktadır. Küreselleşme ise 1990 sonrası uluslararası sistemin temel akımı olmuştur. Siyasi, sosyal, ekonomik ilişkilerin benzeşmesi, bütünleşmesi sürecini ifade eden küreselleşme, katı-kırılgan ideolojik ayrımlara dayalı sistemlerin sonunu getirmiştir. Bu tez çalışması ideoloji ve küreselleşmenin Türk- Amerikan ilişkilerinde nasıl, ne derece, hangi konularda, dış politika söylem ve eylemleri bağlamında incelemesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın ana sorunsalı ideolojinin hem esnekliğinin arttığı hem değişken olduğu bir ortamda ideolojinin ve küreselleşmenin AK Parti dönemi Türk- Amerikan ilişkilerine etkisinin neler olduğudur. Bu anlamda çalışmanın birinci bölümünde, ideoloji ve küreselleşmenin iç ve dış politika da ve dünya politikasında ki etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde Türk ve Amerikan dış politikalarında ideoloji ve küreselleşmenin rolü, yeri, etkileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümünde Türk- Amerikan ilişkilerinde AK Parti döneminde ideolojinin ve küreselleşmenin ne kadar etkili olduğu ve bunun dış politika davranışlarına nasıl yansıdığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ideologies with economic, social and cultural foundations, apart from creating belongingness and identities, can also mobilize societies and individuals. Ideologies have great importance on the creation and legitimization of political powers and systems, and also on generating support in creating and sustaining domestic and foreign politics of states. As for globalization, it has become the basis of the international system of post-1990's. Globalization, which expresses the unification and uniformisation of political, social, and economic relations, ended the systems that were based on strict, fragile ideological distinctions. This thesis study is important for analysing ideology and globalization in Turkish-American relations: how, to what extent, and within the context of discourses and actions of foreign politics. What are the impacts of ideology and globalization on Turkish-American relations during the JDP period in an environment in which the flexibility of ideology increased and became inconsistent, is the main research question of this study. In this regard, the effects of ideology and globalization on domestic and foreign politics and on world politics are analysed in the first part of the study. In the second part, the role, the place and the effects of ideology and globalization in Turkish and American foreign policies is focused on. In the third part, the effectiveness of ideology and globalization on Turkish-American relations during the JDP period and how this reflects on the foreign policy behaviour is approached.