InSAR uzaktan algılama tekniği ile aktif heyelanların izlenmesi: Ağcagüney (Samsun) örneği
Observing of active landslides with remote sensing technique: A case study in Agcaguney village (Samsun)
- Tez No: 624283
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radar, yapay açıklıklı radar, uzaktan algılama, radar görüntü çiftleri, heyelan, Radar, Synthetic Aperture Radar, Remote Sensing, Radar image pairs, landslides
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Başta jeoloji mühendisleri olmak üzere, yersel hareketlerle ilgilenen çoğu bilim insanı, tektonik hareketler ve bunların sonuçlarıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda heyelan da pek çok araştırmanın birincil konusu olmuştur. Doğurduğu sonuçlar itibariyle heyelan; sosyolojik, jeolojik, ekonomik ve teknolojik birçok açıdan değerlendirmeye konu olmuştur. Son teknolojik gelişmeler ışığında uzaktan algılama temelinde gerçekleştirilen uydu görüntülerinden faydalanılmaktadır. Yapay açıklıklı radar (SAR) görüntü çiftleri kullanılarak Samsun ili Ağcagüney mahallesinde bulunan heyelanlar Interferometrik SAR (InSAR) tekniğiyle gözlemlenmiştir. Ayrıca bu tez kapsamında bölgedeki heyelanlar, atmosferik etkilerin de giderilerek verinin daha sağlıklı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan“Generic Atmospheric Correction Online Service for InSAR (GACOS)”düzeltme tekniğinden faydalanılmış ve sonuçlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the very beginning, geology scientists have done a lot of researches about tectonic motions and results of them with scientists who studies regarding topographic movements. Related to this scope, landslides have been the very first topic in many researches, too. According to the results of landslides; considered as subjects of sociology, geology, economic and technologic. In the light of current developments of technology, remote sensing-based satellite imageries are being used. Synthetic Apperture Radar (SAR) image pairs are being used to observe from Samsun province, Agcaguney Village with the technique of Interferometric SAR (InSAR). In addition, as part of this thesis, the correction technique“Generic Online Atmospheric Correction Service for InSAR(GACOS)”, which makes it possible to analyze landslides in the region in a healthier way by eliminating the atmospheric effects, and the results are shared.