AK Parti dönemi Türkiye-Güney Amerika ilişkileri
Turkey-South America relations in AK Party period
- Tez No: 523161
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Güney Amerika, AK Parti Dönemi, Uzak Coğrafya, İlişkiler, Turkey, South-America, The AK Party Period, The Distant Regions, Relations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada;“AK Parti Dönemi Türkiye-Güney Amerika İlişkileri”incelenmiştir. Bu çerçevede; öncelikle bölge ülkelerinin daha iyi anlaşılması adına, ülkelerin coğrafi tanımlaması yapılarak; Türkiye'de“yeterince bilinmeyen”ve“uzak coğrafya”olarak görülen ülkeler hakkında coğrafi büyüklüklerine göre sırasıyla bilgi verilmiştir. Ardından Türkiye'nin bölge ülkeleri ile olan ilişkileri kapasite düzeylerine göre;“Türkiye-Brezilya İlişkileri”,“Türkiye-Arjantin İlişkileri”,“Türkiye-Kolombiya İlişkileri”,“Türkiye-Venezuela İlişkileri”,“Türkiye-Şili İlişkileri”ve“Türkiye'nin Diğer Güney Amerika Ülkeleri ile İlişkileri”olmak üzere altı başlık altında ele alınmış ve alt başlıklarda; siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri ilişkiler incelenmiştir. Böylece çok az veya hiç bilinmeyen ilgili ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkiler, kaynaklar ölçüsünde derinlemesine bir değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Araştırmamız sonucunda; Türkiye-Güney Amerika ilişkilerinde AK Parti Döneminde yapılan çalışmaların yapısal anlamda ciddi bir birikime neden olduğu ve bundan sonraki süreçte Türkiye-Güney Amerika ilişkilerinin daha da artırılarak ilgili ülkelere ciddi yararlar sağlayabileceği değerlendirilmiş, Türkiye'de bulunan eksiklik giderilmeye çalışılmış ve akademik dünyaya katkı sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study;“The AK Party Period, Turkey and South America Relations”were investigated. In this context; in order to better understand the countries of the region first, by making geographical definition of the countries, information about countries, seen as“sufficiently unknown”and“distant region”to Turkey, is given according to their geographical size, respectively. Then, Turkey's relations with countries of region by the level of capacity, were investigated in six titles as“Turkey-Brazil Relations”,“Turkey-Argentina Relations”,“Turkey-Colombia Relations”,“Turkey-Venezuela Relations”,“Turkey-Chile Relations”and“Turkey's relations with other South American Countries”and in subheadings as political, economic, cultural and military relations. Thus, relations between Turkey and mentioned countries are profondly investigated in frame of resorces. As a result of our research; it is evaluated that, studies performed in AK Party Period have formed benefical structural outcome and evaluated positive eflects to related countries in Turkey-South America relations. It is tried to find the deficiencres in Turkey and aimed to contribute to academic world.