Adana ili açık alan biber yetiştiriciliğinde sorun olan Arthropoda şubesine bağlı zararlı ve yararlı türlerin saptanması
Determination of harmful and beneficial species of Arthropoda phylum which is problem in open field pepper cultivation in Adana province
  1. Tez No: 624333
  2. Yazar: ELİF CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RİFAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Myzus persicae, Aphis gossypii, parazitoit, predatör, Pepper, Harmful, Natural enemies, Myzus persicae, Aphis gossypii
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma 2017-2018 yıllarında Adana ili açık alanda yetiştiriciliği yapılan biber bitkilerinde, özellikle kapya biber çeşidinde görülen Arthropoda şubesine bağlı zararlı türler ile bunların parazitoit ve predatörlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Ayrıca Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Araştırma-Uygulama parselinde 1 dekarlık açık alana biber (kapya) ekim-dikimi yapılarak biberde ekonomik anlamda zararlı olan Myzus persicae Sulz. ve Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae)'nin iki farklı biber üretim sezonunda ki popülasyon gelişmeleri takip edilmiştir. Çalışma sonucunda 8 takıma bağlı 22 familyadan 40 zararlı tür belirlenmiş olup; bu türler içerisinde biberde en yaygın ve yoğun olarak görülen türlerin; Frankliniella occidentalis Pergande, Thrips hawaiiensis Morgan, Myzus persicae Sulzer, Aphis gossypii Glover, Bemisia argentifolii Bellows & Perring, Phenacoccus madeirensis Green ve Nezara viridula L. olduğu belirlenmiştir. Saptanan 8 takıma bağlı 24 familyadan 27 yararlı tür içerisinden en yaygın ve yoğun olarak görülen türler; Coccinella septempunctata L. ve Hippodamia (Adonia) variegata Goeze olup bütün biber ekiliş alanlarında tespit edilmiştir. Biberlerde ekonomik anlamda zararlı olan Myzus persicae ve Aphis gossypii'nin popülasyon yoğunlukları, sezon başından sonuna kadar A. gossypii olarak kaydedilmiştir. Açık alan biber yetiştiriciliğinde M. persicae'nin çok düşük yoğunluklarda olduğu gözlenmiştir. Balcalı'da ki biber tarlasında yaprakbitlerinin popülasyon yoğunluğunun ilkbahar aylarında mücadeleyi gerektirecek yoğunlukta olduğu saptanmıştır. Ancak mevsimsel iklim verileri ile karşılaştırdığımızda yağışların ve yüksek sıcaklıkların zararlıların popülasyon yoğunluğunu düşürmede oldukça önemli olduğu açığa çıkmıştır. Dolayısı ile orantılı nem ve yağış miktarının artışı ile birlikte sıcaklığın 20-25⁰C aralığında olduğunda, yaprakbiti popülasyonunda da bir artışın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the harmful species, parasitoids and predators of Arthropoda phylum in especially capia red pepper plants grown in the open field of Adana in 2017-2018 In addition, Ç.Ü. Faculty of Agriculture Department of Plant Protection Research-Application parcel of 1-decare open field pepper (capia) sowing-planting by making the economic harmful for pepper Myzus persicae Sulzer and Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) were followed population developments in two different pepper production season. As a result of the study, 40 harmful species from 22 families belonging to 8 groups were determined; among these harmful species in pepper most common and dense species are Frankliniella occidentalis Pergande, Thrips hawaiiensis Morgan, Phenacoccus madeirensis Green, Nezara viridula L., Myzus persicae Sulzer, Aphis gossypii Glover and were identified as Bemisia argentifolii Bellows & Perring. Among the 27 useful species from 24 families belonging to 8 groups identified, the most common and dense species are; Coccinella septempunctata, L. and Hippodamia (Adonia) variegata Goeze and these were detected in all pepper cultivation area. The population densities of Myzus persicae and Aphis gossypii, which are economically harmful in peppers, were recorded as A. gossypii from the beginning of the season to the end of the season. M. persicae was observed to have very low density in open area pepper cultivation. The population density of aphids in the pepper field in Balcalı was determined to be high enough to require struggle in spring. However, when compared with seasonal climate data, it is revealed that precipitation and high temperatures are very important in decreasing the population density of pests. Thus, when the temperature is in the range of 20-25⁰C with the increase of the relative humidity and precipitation amount, an increase in the aphid population has been found.