Üsküp'te Sultan Murad Külliyesi
Sultan Murad Mosque complex in Skopje
  1. Tez No: 624347
  2. Yazar: BÜŞRA KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ GÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Üsküp, Sultan Murad, Hünkâr Camii, Külliye, Türk mimarisi, Skopje, Sultan Murad, Hunkar Mosque, Complex, Turkish architecture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Sultan II. Murad tarafından M. 1436 / 1437 tarihinde inşa ettirilen Sultan Murad Camii ve müştemilâtı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Sultan Murad Külliyesi'nin Üsküp şehri ve şehirdeki müslümanlar açısından önemini anlayabilmemiz açısından önce Üsküp tarihi ve eserin bânisi Sultan II. Murad hakkında araştırma yapılarak, bilgi verilmiştir. Üsküp'te şehir merkezine hakim bir tepe üzerinde yer alan külliye, Osmanlı erken dönem külliyelerindendir. İnşa edildiğinde cami, imaret ve medreseden ibaret olan külliyeye sonradan iki türbe, hazîre, saat kulesi ve mektep / evkaf idaresi eklenmiştir. Yaptığımız çalışma kapsamında külliyenin günümüze ulaşan ve ulaşmayan mevcut birimleri tespit edilmiş, ulaşan birimler malzeme, teknik özellikler, mimari ve süsleme elemanları bakımından incelenmiştir. Yapılan kaynak ve alan araştırmalarıyla külliyenin geçmişteki ve günümüzdeki durumları ortaya konarak, bir sonuca ulaşılmış ve özellikle Sultan Murad Camii'nin erken Osmanlı mimarisindeki yeri tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is Sultan Murad Mosque and complex built by Sultan Murad II during A.D 1436 / 1437 in North Macedonian capital Skopje. In order to understand Sultan Murad Complex's vitality for city and Muslim population living in city, after preliminary research conducted, information is given on history of Skopje and founder (Sultan Murad II) of this work. Located in Skopje over the hill with central view, complex is an early age Ottoman work. When erected, including mosque, imaret and madrasa within its vicinity the complex was added with two tombs, hazire, clock tower, school / education ministry to it over time. In the scope of this work, units of this complex that reached today and disappeared over time were identified. Units reached today were inspected in terms of material, technical specifications, architecture and ornamental elements. Supporting this work with field studies and source readings, the status of complex today and in past was determined, reaching a conclusion and especially the place of Sultan Murad Mosque in early Ottoman architecture was analyzed.