Özel markalı ürünlerin tercih edilme nedenlerine dair bir araştırma
Purchasing intentions of private label products by the customers
- Tez No: 624348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Markalı Ürün, Demografik Özellikler, Tüketici Davranışları, Private Label Products, Cosumer Behaviour, Demographic Features
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Özel markalı ürünler, zincir marketler tarafından satışa sunulan ve lisanslanan ürünlerdir. Zincir marketler pazarda ulusal markalar ile rekabet edebilmek ve pazardan pay almak için özel markalı ürünler üretmektedir. Özel markalı ürünler satışa sunulduğu market zincirlerine kar etme olanağı sunduğu gibi, tüketiciye de uygun fiyatlı ürün satın alama fırsatı sunar. Zincir mağazalar müşterileri ile ilişkilerini güçlendirirken, tüketiciler, alışverişlerinde ulusal markalı ürünler haricinde ürün satın alarak, bütçelerini korumayı amaçlar. Özel markalı ürünler piyasaya sunulduğu yıllardan bu yana ucuz fiyat ve düşük kalite ile tüketicinin zihninde yer etmiş, zincir mağazalar az gelirli tüketicileri pazar hedefleri olarak belirlemişlerdir. Zamanla özel markalı ürünlere olan ilgi artmış, zincir mağazalar önceleri birkaç kategoride özel markalı ürünleri reyonlarında satışa sunarken, günümüzde hemen hemen her kategoride özel markalı ürünleri satışa sunmuştur. Özel markalı ürünler düşük fiyatlı olarak pazarda yer aldıklarından, ulusal markalar ile rekabet edebilmek için reklam tanıtım çalışması yapmamaktadır. Bu çalışma, özel markalı ürünlerin tüketici tarafından tercih edilme nedenlerini araştırmaktadır. Araştırmanın bulguları arasında kağıt kategorisindeki ürünlerin, yeni çıkan kişisel bakım ürünleri ile aynı oranda tercih edilmesi, ileride kişisel bakım kategorisinin satışlarının daha da artacağı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Private label products are products for sale and licensed by chain markets. The chain marketer produces private label products to compete with national brands in the market and to receive payments from the market. While private label products offer the opportunity to make a profit the market chains where they are sold, they also offer the consumer the opportunity to purchase affordable products. While chain stores strengthen their relations with their customers, consumers aim to protect their budgets by purchasing private label products other than national branded products in their shopping. Private label products have been propositioned in the minds of consumers with low price and low quality since the years of their introduction and chain stores have set low-income consumers as market targets. Currently, the interest in private label products has increased. Previously chain stores offered private label products in several categories, today they have offered private label products in almost every category. This study explores the reasons why private label products are preferred by the consumer. Among the findings of the research, the preference of the products in the paper category with the new personal care products is that the sales of the personal care category will increase in the future.