Etik liderlik algısı ile yeşil örgüt kültürü ilişkisi
The relationship between perceived of ethical leadership and green organizational culture
- Tez No: 624360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SENCER GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Yeşil Örgüt Kültürü, Otelcilik Sektörü, Ethical Leadership, Green Organizational Culture, Hotel Industry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmada etik liderlik tarzı ile yeşil örgüt kültürü incelenmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul'da faaliyet gösteren otel işletmeleridir. Araştırmada nicel araştırma yönetmi kullanılıp kesitsel bir araştırma yapılmıştır. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma toplam 314 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öncelikle katılımcıların demografik bilgileri kapsamında frekans analizi yapılmıştır. Daha sonra kullanılan etik liderlik ve yeşil örgüt kültürü ölçeklerinin geçerlilik ve güvenilirlik testleri yapılmıştır. Sonraki adımda ise araştırma değişkenleri arasındaki ilişkinin test edilmesi adına korelasyon analizi yapılmıştır. Son olarak ise araştırma hipotezlerinin tez edilmesi adına regresyon analizi yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre etik liderlik ile yeşil örgüt kültürü arasında bir ilişki bulunuştur. Ayrıca etik liderlik, hem yeşil örgüt kültürünü hem de yeşil örgüt kültürü alt boyutlarından yeşil örgüt kültürü oluşturma ve yeşil örgüt kültürü değerlendirmeyi pozitif ve anlamlı yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Ethical leadership style and green organizational culture were examined in the study. The sample of the research is the hotels operating in Istanbul. In this research, a cross-sectional research was conducted using quantitative research methodology. Data were collected through questionnaires. The study was conducted with a total of 314 participants. First of all, frequency analysis was conducted within the scope of demographic information of the participants. Then, validity and reliability tests of ethical leadership and green organizational culture scales were performed. In the next step, correlation analysis was conducted to test the relationship between research variables. Finally, a regression analysis was conducted in order to thesis the research hypotheses. According to the results, there is a relationship between ethical leadership and green organizational culture. In addition, ethical leadership positively and significantly affects both the green organizational culture and the green organizational culture sub-dimensions of green organizational culture and evaluation of green organizational culture.