15 Temmuz şehit ve ailelerinin sosyo-ekonomik ve dindarlık durumları üzerine inceleme
A investigation on the socio-economic and religional situations of July martyrs and their families
- Tez No: 624412
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şehitlik, Darbeler, Sosyo-Ekonomik Yapı, Cihat, Din, Toplum, Dindarlık, Martyrdom, Coup Attempts, Socio-Economical Situation, Jihad, Religion, Society, Religiousness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin amacı 15 Temmuz Darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerin sosyo-ekonomik ve dindarlık durumlarını ortaya koymaktır. Çalışmada şehitlik kavramı, diğer ilahi dinlerde ve İslam'da şehitlik açıklanmıştır. Akabinde Türkiye'de darbeler tarihi ve 15 Temmuz darbe girişimi hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Araştırmada konu ile alakalı literatür incelenmiş ve derinlemesine mülakat yöntemi benimsenmiştir. Bu Çalışmada 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerin sokağa çıkma motivasyonlarında etkili olan sosyal faktörler sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınmış, 15 Temmuz şehit ve ailelerinin demografik yapıları ve dindarlık durumları incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda şehit ve aileleri hakkında yorum ve bulgular ortaya konulmuştur. Araştırmanın sonucunda verilerden elde edilen bilgilere göre şehit ve ailelerinin birbirlerinden farklı demografik özellikler gösterse de milli ve manevi değerler konusunda hemfikir oldukları anlaşılmaktadır. Bu ortak değerlerin, 15 Temmuz akşamı halk tarafından darbeye karşı gelmenin en motive edici unsur olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This aim to reveal the statues of socioeconomic and piety of the martyries who lost their lives at the coup attempt on the July 15. In the stud conception of martyrdom has been explainedin Islam and also other divine religions. Afterword , it enlightenes about the history of military coups in Turkey and theoritical knowledges about July 15 coup attempt. In the research the relevant literatüre has been viewed and in-depth interviews ……. has been applied. In this study the effective social factors at the motivation of taking streets of the martyries who lost their lives on July 15 coup attempt have been reviemed by sociological perspective and it has been analysed demographic structures and statues of prety of the martyries and their families of July 15 coup attempt. In line of the acquried data, it has been revealed some findings and remorks about martyries and their families. At the result of the research, according to the acquired knowledges from data, martyries and their families have same opinions about national and santimental values althhough they have different demographical features. It makes sense that these common values are the most motivation constituent to appose to the military coup by puplic in the evening of July 15.