Plastik sanatlarda kozmik yapılar ve konstruksiyonlar
Cosmic structures and constructions in plastic art
  1. Tez No: 624419
  2. Yazar: MELİKE SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmos, Kozmoloji, Kozmik Yapı, Konstrüktivizm, Cosmos, Cosmology, Cosmic Structure, Constructivism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada plastik sanatlar bağlamında kozmoloji ve farklı disiplinlerde meydana gelen kozmos etkisi kozmik yapılarda incelenmiştir. Söz konusu yapıların konstrüktivist tavrı analiz edilerek sanatçıların eserleri üzerinde değerlendirme yapmak amaçlanmıştır. Kozmoloji kavramı yerküre, güneş sistemi ve samanyolu galaksisini kapsar. Aynı zamanda uzaysal bağlamda evrenin uçsuz bucaksız bir sonsuzluğa sahip olmasıyla kozmoloji, farklı disiplinleri etkilemektedir. Araştırmanın birinci bölümünde bu etkiler ve kozmik yapıların incelenmesi çeşitli görsellerle desteklenmiştir. İkinci bölümde konstrüktivist sanatçılar ve bu sanatçıların eserleri üzerinde incelemeler yapılarak bu incelemeler kozmik yapıda değerlendirilip Plastik Sanatlarda Konstrüktivizm (Yapısalcılık) kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde günümüz Türk sanatında kozmik yapılar ve konstrüksiyonlar incelenmiştir. Türk konstrüktivist sanatçılar ve eserleri üzerine analizler yapılmıştır. Kozmos, plastik sanatların içerisinde değerlendirilerek konstrüktivizm (yapısalcılık) bağlamında ele alınmıştır. Bu çalışma da daha önce elektronik ortamda yayımlanmış olan sanat araştırmaları ve bildiriler derlenerek sunulmuştur. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde Betimsel Analiz tekniği kullanılmıştır. Sanatçıların plastik sanatlarda kozmik yapı ve konstrüksiyonları konusu, teknik özellikleri bakımından önemli bulgulardan ve sonuçlardan analiz edilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, cosmology in the context of plastic arts and cosmos effect occurring in different disciplines are examined in cosmic structures. By analyzing the constructivist attitude of the mentioned structures, it is aimed to evaluate the works of the artists. The concept of cosmology covers the Earth, the solar system and the Milky Way galaxy. At the same time, cosmology influences different disciplines as the universe has an endless infinity. In the first chapter of the study, these effects and the examination of cosmic structures are supported by various visuals. In the second chapter, constructivist artists and the works of these artists are examined and these studies are evaluated in cosmic structure and the concept of Constructivism (Structuralism) in Plastic Arts is discussed. In the third chapter, cosmic structures and constructions in contemporary Turkish art are examined. Analyzes are made on Turkish constructivist artists and their works. The cosmos is evaluated within the context of plastic arts and discussed in terms of constructivism. In this study, art researches and papers which were previously published in electronic media were compiled and presented. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the obtained data. The issue of cosmic structures and constructions of artists in plastic arts is analyzed considering important findings and results in terms of their technical characteristics.