Global para politikalarının incelenmesi: Türkiye örneği
Research of global monetary policy: Case of Turkey
  1. Tez No: 624454
  2. Yazar: ÖZKAN AYVAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ÖZTOPCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Para Politikası, Para Politikası Araçları, Merkez Bankası, Money, Monetary Policy, Monetary Policy Instruments, Central Bank
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Para politikalarının ve para politikası araçlarının amacı, fiyat istikrarı, makroekonomik hedeflere ulaşma, global sermaye hedeflerini yönlendirme ve finans sektörünü düzenlemektir. Para politikalarının, gelişmesiyle birlikte Merkez Bankalarının da ekonomik etkinliği artmıştır. Globalleşmeyle birlikte ülkelerin, farklı gelişmişlik düzeyleri, siyasi ve konjonktürel yapıları olmalarına rağmen benzer para politikalarını uyguladığı görülmektedir. Bu bağlamda, Merkez Bankalarının hangi para politikası araçlarını kullandığı ve bu araçların ekonomi piyasalarında nasıl bir gelişme ve değişim sağladığı araştırma konusu olmaktadır. Bu tezin amacı, Merkez Bankalarının para politikaları ve para aktarım mekanizmalarıyla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, ekonomiyi nasıl etkilediği ve para politikası uygulamalarına piyasanın nasıl tepki verdiğini araştırmaktır. Bu amaçla, birinci bölümdeki girişten sonra, ikinci bölümde para politikaları, amaçları ve araçları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki bazı ekonomilerin para politikaları araştırılmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye'de uygulanan para politikaları ve uygulama dönemleri araştırılmış ve diğer ülkelerle benzer, farklı yönleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of monetary policies and monetary policy instruments is price stability, achieving macroeconomic targets. Directing global capital targets and regulating the financial sector. With the development of monetary policies, the economic efficiency of the Central Banks has also increased. With globalization,it is observed that countries have implemented similar monetary policies, although they are different levels of development, political and cyclical structures. In this context, which monetary policy tools used by Central Banks and how these tools develop and change in the economy markets are the subject of research. The aim of this thesis, the monetary policy of the Central Bank, how it affects the economy through monetary transmission mechanism is to research the market react to monetary policy. For this purpose, after the introduction in the first part, monetary policy, objectives and instruments are discussed in the second chapter. In the third part, monetary policies of some economies in developed and developing countries have been investigated. In the fourth part of the monetary policy implemented in Turkey and implementation period it has been investigated and is similar to other countries, have sought to determine different aspects.