Almanca öğretmen adaylarının öz yeterlik inançlarının ve mesleki tutumlarının incelenmesi
Investigation of self-efficacy beliefs and professional attitudes of German teacher candidates
  1. Tez No: 624453
  2. Yazar: DİLEK CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öz yeterlik, mesleki tutum, yabancı dil, dil öğrenimi, Almanca, Self-efficacy, Professional attitude, foreign Language, Language learning, German
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Almanca öğretmen adaylarının Almanca öz yeterlik inançlarının ve öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarını cinsiyet, yaş, sınıf, not ortalaması, mezun olunan lise türü, üniversite öncesinde Almanca dersi alma durumu ve Almanca konuşulan bir ülkede bulunma durumu değişkenleri açısından incelemek, bunlar arasındaki ve Almanca öz yeterlik inançları ve öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmen adaylarının anketlere verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu araştırmada Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman dili eğitiminde okuyan Öğretmen adaylarının Almanca öz yeterlik inançlarının ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verileri toplamak için kişisel bili formu, öz yeterlik inanç ölçeği ve tutum ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgularda Almanca öğretmen adaylarının öz yeterlik inançlarının ve öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının cinsiyet, not ortalaması, mezun olunan lise türü ve üniversite öncesinde Almanca dersi değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Yaş değişkenine göre okuma, dinleme ve konuşma alt boyutlarında ve genel toplamda anlamlı farklılaşmanın olduğu görülürmüştür. Sınıf değişkene göre, okuma, yazma, dinleme, konuşma alt boyutlarında 4.sınıf öğretmen adayların lehine sonuçlanmıştır. Almanca konuşulan bir ülkede bulunma değişkenine göre sadece konuşma alt boyutunda anlamlı farklılaşma görülmüştür. Son olarak da Almanca öğretmen adaylarının öz yeterlik inançları ile mesleki tutumları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları değişkenlere göre farklılık göstermemiştir. Sınıf değişkenine göre okuma, yazma, dinleme ve konuşma alt boyutlarında en yüksek öz yeterlik inancı 4. Sınıflarda gözlemlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının öz yeterlik inançları yaş, sınıf ve Almanca konuşulan ülkede bulunda değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the German self-efficacy beliefs and attitudes of the teacher candidates about teaching profession in terms of variables such as gender, age, grade, grade point average, the type of high school graduated, the status of taking German courses before university and the status of being in a German-speaking country. to determine the relationship among these variables, and the relation between self-efficacy beliefs and attitudes towards teaching profession. Tothis end, the answers of the teacher candidates to the questionnaires were evaluated. Method: In this study, correlational research method was used to examine the pre-service teachers' German self-efficacy beliefs and attitudes towards teaching profession in terms of various variables. Personal information form, self-efficacy belief scale and attitude scale were used to collect data. Findings: The findings demonstrated that the self-efficacy beliefs and attitudes of the teacher candidates about the teaching profession did not differ according to the variables of gender, grade point average, type of high school graduated and pre-university German course. Significant differences were found in the reading, listening and speaking sub-dimensions and in total according to the age variable. According to the variable of class, in the sub-dimensions of Reading, Writing, Listening and Speaking, it was concluded in favor of 4th grade teacher candidates. Significant differences were observed only in the sub-dimension of speaking according to the variable being in a German-speaking country. Finally, a positive correlation was found between self-efficacy beliefs and professional attitudes of prospective German teachers. Result: The attitudes of teacher candidates towards teaching profession did not differ according to the variables. With respect to the grade variable, the highest self-efficacy beliefs were observed in the fourth grade in the sub-dimensions of reading, writing, listening and speaking. In addition, it was seen that the self-efficacy beliefs of the teacher candidates differed according to the variable of age, class and being in the German-speaking country.