Liderlik tarzları ve örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: İletişim sektöründe bir uygulama
Leadership styles and organizational culture effect on organizational commitment: Application in a company in the communication sector
- Tez No: 624463
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERDA ÇAKMAK, PROF. DR. ŞABAN ESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Örgütsel Bağlılık, Dönüştürücü Liderlik, Etkileşimci Liderlik ve Serbestiyetçi Liderlik, Organizational Culture, Organizational Commitment, Transformative Leadership, Interactive Leadership and Libertarian Leadership
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın amacı, liderlik tarzları, örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi iletişim sektörü bağlamında incelemektir. Daha özelde, çalışmada örgütsel kültür ve örgütlerde liderlerin sergiledikleri liderlik tarzlarından dönüştürücü, etkileşimci ve serbestiyetçi liderlik davranışının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın teorik çerçevesini oluşturmak üzere liderlik tarzları, örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık kavramları ile ilgili literatürde yer alan çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu kapsamda öncelikle liderlik konusu ele alınarak liderlik tarzlarından dönüştürücü, etkileşimci ve serbestiyetçi liderlik kavramı ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık kavram ve teorileri ilgili çeşitli yaklaşımlar uygulamalı çalışmalar çerçevesinde ele alınarak araştırmanın teorik çerçevesi tamamlanmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de iletişim sektöründe çalışanlardır. Örneklemi ise iletişim sektöründe faaliyet gösteren ileri teknoloji üreten ve Türkiye genelinde hizmet veren bir şirkette çalışan 209 katılımcıdır. Oluşturulan ölçme aracı ile çalışanların örgütlerindeki kültürü, yöneticilerinin liderlerik tarzlarını ve örgüte olan bağlılıklarını nasıl gördükleri araştırılmıştır. Tez çalışmasının amaçları doğrultusunda geliştirilen hipotezler, farklılık ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ile test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerine etkisi gözlenirken, liderlik tarzlarından dönüştürücü ve etkileşimci liderliğin örgütsel bağlılık üzerine kısmen etkili olduğu, serbestiyetçi liderliğin ise herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between leadership styles, organizational culture and organizational commitment in the context of communication sector. More specifically, the study explores the impact of transformational, interactive and liberalist leadership behaviors on organizational commitment from organizational culture and leadership styles. In order to form the theoretical framework of the study, the studies in the literature on leadership styles, organizational culture and organizational commitment concepts were evaluated. In this context, firstly, the subject of leadership has been discussed and the studies on the concept of transformational, interactive and liberal leadership have been examined. The theoretical framework of the research has been completed by considering various approaches related to organizational culture and organizational commitment concepts and theories within the framework of applied studies. The participants of the study are 209 employees who are producing advanced technology operation in the communication sector in a company serving the public in Turkey. With the measurement tool, how the employees see the culture in their organization, their leadership style and their commitment to the organization were investigated. The hypotheses developed for the purposes of the thesis were tested with differences and multiple linear regression analyzes. According to the findings, while the effect of organizational culture on organizational commitment was observed, it was determined that transformative and interactional leadership, which is one of the leadership styles, had some effect on organizational commitment while liberalism leadership had no effect.