Liderlik tarzları ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve bu ilişkiye örgüt kültürünün aracılık etkisi: Bir kamu iktisadi teşekkülü ve bağlı işletmelerinde uygulama
The relationship between leadership styles and organizational commitment, and the mediating effect of organizational culture on this relationship: The application on a stated-owned enterprice and its affilated enterprises
- Tez No: 581329
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Kültürü, Leadership Styles, Organizational Commitment, Organizational Culture. vi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
İnsanları belirli hedefler doğrultusunda ve bu hedefleri gerçekleştirmek için onları harekete geçirme yeteneğinin ve bilgilerinin toplamı olarak tanımlanan liderlik, insanlık tarihi boyunca tüm toplumlarda görülmüştür. Artan rekabet ortamında, işletmeler açısından hayati bir önemi olan rekabet avantajını elde tutmak ve kopyalanamayan bir unsur olan insan gücünü etkili ve verimli bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan liderlik tarzları ve örgüt kültürü oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, liderlik tarzları ile işgörenlerin örgütlerine olan bağlılık duyguları arasındaki ilişki ve bu ilişkide örgüt kültürünün aracılık etkisini incelemektir. Araştırmada veriler anket yöntemi ve kolayda örnekleme yöntemi ile toplanmış olup, çalışmaya 716 işgören katılmıştır. Veriler bir istatistiki paket program aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla, hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; liderlik tarzları, örgütsel bağlılık ve örgüt kültürünü anlamlı ve pozitif; örgüt kültürü, örgütsel bağlılığı anlamlı ve pozitif olarak etkilemektedir. Ayrıca liderlik tarzlarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda analizler yoruplanıp tartışılmış; yöneticiler ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Leadership, defined as the sum of the ability and knowledge to mobilize people towards certain goals and to achieve them, has been seen in all societies throughout human history. In an increasingly competitive environment, the leadership styles and organizational culture required to maintain the competitive advantage, which is vital for businesses, and to manage manpower, which cannot be copied, are effective and efficient. The aim of this study is to investigate the relationship between leadership styles and employees' commitment to their organizations and the mediating effect of organizational culture on this relationship. The data were collected by questionnaire and easy sampling method and 716 employees participated in the study. The data were analyzed through a statistical package program. In order to test the hypotheses of the study, hierarchical regression analysis was applied. According to the results of the study, leadership styles affect organizational commitment and organizational culture positively and significantly; organizational culture has a significant and positive effect on organizational commitment. In addition, the mediating effect of organizational culture was determined in the effect of leadership styles on organizational commitment. At the end of the study, the analyzes were interpreted, discussed, and suggestions for managers and future researches were presented.