Türkiye'deki yat limanlarında tekne güvenliği üzerine bir araştırma
A study on boat security in yacht harbours in Turkey
  1. Tez No: 624510
  2. Yazar: ÖZGÜR ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Yat Limanı, Balıkçı Barınağı, Tekne Güvenliği, Güvenlik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Deniz turizmi tesislerinin kendine has alt ve üst yapı özellikleri ile operasyonel uygulamaları düşünüldüğünde bu tesislerdeki güvenlik sistem ve hizmetlerinin de kendine özgü yapıda olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye'de teknelerin bağlanabildiği ya da karaya çekilebildiği deniz turizmi işletmelerinin başında yat limanı işletmeleri gelmektedir. Bunun yanı sıra balıkçı barınaklarına balıkçı tekneleri dışında yer olması durumunda özel yat statüsündeki ve bu araştırmaya konu olan teknelerin bağlanabildiği görülerek balıkçı barınakları da araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmanın amacı, Türkiye'de yat limanları ve balıkçı barınaklarında meydana gelmiş olayları değerlendirip, bu olayların neden ve sonuçlarına ulaşarak çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve gözlem tekniği kullanılarak meydana gelen olaylar ile bulgulara ulaşılmıştır. Tekne ve tekne motoru hırsızlıkları, mülteci kaçakçılığı ve izinsiz giriş olaylarının öne çıktığı görülmüştür. Meydana gelen olaylar ve alınan güvenlik önlemlerinin özellikleri dikkate alınarak her bir tesis için risk değerlendirmeleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarda özetle; yaşanan olayların hırsızlık ağırlıklı olduğu, mülteci akınının bu durumu tetiklediği ve devlet tarafından limanlarda güvenlik standartlarının oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the unique infrastructure and superstructure specifications and operational applications of maritime facilities are considered, it is understood that security systems and services in these facilities are unique too. Marinas are primary maritime tourism facilities where boats can be moored or hauled out to dry dock in Turkey. And also it is seen that private boats which is in pleasure yacht status and which is subject of the research except from fishery boats can be moored to fishery harbors if there is proper empty mooring line and therefore fishery harbors are also included to research. Aim of research is offering solutions by reaching reasons and results by evaluating occurred incidents in marinas and fishery harbors in Turkey. It is reached to findings about occurred incidents by using interview and observation techniques from the qualitative research methods. It is seen that boat and boat engine theft, refugee smuggling and intrusion incidents come forward. Risk assessments are done for all facilities by considering occurred incidents and specifications of security measures which is taken. In the results obtained briefly; occurred incidents are mainly theft related, this situation is triggered by refugee flood and security standards have to be formed for ports by government.