Sanal gerçeklik temelli robotik rehabilitasyon programının ağırlık aktarımı ve harekete katılım üzerine etkilerinin inme zamanına göre karşılaştırılması
The comparison of the effects of the virtuaal reality based robotic rehabilitation program on weight transmission and movement participation
  1. Tez No: 624537
  2. Yazar: SELİN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, robotik rehabilitasyon, ağırlık aktarımı, harekete katılım, inme, Virtual reality, robotic rehabilitation, weight transmission, movement participation, stroke
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma, sanal gerçeklik tabanlı robotik rehabilitasyon programının hastaların ağırlık aktarımı ve harekete katılım düzeyleri üzerine olan etkilerini, erken ve geç dönem inmeli hastalarda karşılaştırmak amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde sanal gerçeklik tabanlı robotik rehabilitasyon tedavisi gören 45 inmeli (24 akut inmeli, 21 kronik inmeli) birey dahil edildi. Araştırmanın örneklemini akut ya da kronik inmeli hastalardan ilgili evrenden olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen bireyler oluşturdu. Bireylerin demografik bilgileri alındıktan sonra bireylerin çalışma öncesindeki değerlendirmelerini takiben, haftalık olarak (rehabilitasyonu takip eden 1. ,2. , 3. haftalar ve tedavi sonu), toplam 5 değerlendirme olacak şekilde ağırlık aktarımları ve kalça ve diz eklemlerinin duruş ve sallanma fazlarındaki harekete katılım oranları dijital olarak hesaplandı. Bulgular: Araştırmaya, yaş ortalaması 58.5±85.4 olan 24 akut, 21 kronik inmeli toplam 45 birey katıldı. Sanal gerçeklik temelli robotik rehabilitasyon programının hastaların ağırlık aktarımları ve harekete katılım düzeyleri üzerine olan etkilerine bakıldığında zamana karşı anlamlı fark bulunurken (p0.05). Sonuç: Sanal gerçeklik temelli robotik rehabilitasyon programının ağırlık aktarımı ve harekete katılım üzerine etkilerinin erken ve geç dönem inmeli hastalar arasında farklılık göstermediği bulundu. Çalışmamızın sonucunda, inme rehabilitasyonunda robotik teknolojinin ideal kullanım zamanı hakkında nicel verilere ulaşılmış ve bu son teknoloji rehabilitasyon programının hastalardaki ağırlık aktarımı ve harekete katılım düzeyine olan etkisi zamansal olarak ortaya konulmuştur. Çalışmamız inme zamanına göre sanal gerçeklik temelli robotik rehabilitasyonun etkinliğini araştıran literatürdeki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to compare the effects of virtual reality-based robotic rehabilitation program on weight transfer and mobility levels of patients in early and late stroke patients. Methods: The study included 45 stroke (24 acute stroke, 21 chronic stroke) individuals receiving virtual reality-based robotic rehabilitation therapy at Elazığ Fethi Sekin Şehir Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Center. The sample of the study consisted of individuals with acute or chronic stroke who were selected by random sampling method. Following the demographic information of the individuals, following the pre-study evaluations of the individuals, weight transfer and participation rates in the posture and swing phases of the hip and knee joints on a weekly basis (1st, 2nd, 3rd weeks after the rehabilitation and end of treatment), total 5 evaluations digitally calculated. Results: A total of 45 individuals with 24 acute and 21 chronic stroke with a mean age of 58.5 ± 85.4 years participated in the study. When the effects of virtual reality based robotic rehabilitation program on weight transfer and movement participation levels of the patients were examined, there was a significant difference against time (p < 0.05); No significant differences were found between the groups when early and late stroke patients were compared (p> 0.05). Conclusion: It was found that the effects of virtual reality based robotic rehabilitation program on weight transfer and movement participation did not differ between early and late stroke patients. As a result of this study, quantitative data were obtained about the ideal usage time of robotic technology in stroke rehabilitation and the effect of this state-of-the-art rehabilitation program on weight transfer and participation in movement was demonstrated temporally. This is the first study in the literature investigating the effectiveness of virtual reality-based robotic rehabilitation according to stroke time.