Sinop demirci atölyesi amphoralarının dağılımı
Distribution of Sinop demirci workshop amphoras
- Tez No: 624560
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sinope, Amphora, Demirci, Sinope Amphoraları, Atölye, Sinope, Amphora, Demirci, Sinop Amphorae
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Sinope antik kenti bulunduğu stratejik konumu ve sahip olduğu doğal liman özelliği ile Antik Çağlardan itibaren ticaret için büyük bir öneme sahip olmuştur. Kentte üretimi yapılan ürünleri pazarlamak amacıyla yerel üretim ihtiyacı doğmuş, bu durum halkı amphora üretimi yapmaya teşvik etmiştir. Yapılan yüzey araştırmaları sonucunda bölgede bu üretime yönelik olarak atölyeler tespit edilmiştir. Bunlardan en yoğun üretim yapan atölye Demirci atölyesidir. Tezimizin ilk bölümünü amphora atölyelerinin kazı tarihçesi oluşturur. İkinci bölümde ise bu atölyelerden en net üretim bulgularına sahip olan Demirci üretimi amphora tipolojisi kil özellikleri ile birlikte incelenmiştir. Üçüncü bölümde Demirci üretimi amphoralarının ticari rotası oluşturularak, bölgelerdeki dağılımı amphora tiplerine göre belirlenerek, sonuç bölümünde araştırmamızın verilerine göre genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Sinope has been of great importance for trade since the ancient times with its strategic location and natural harbor. In order to market the products produced in the city, there was a need for local production, which encouraged the public to produce amphorae. As a result of the surveys, workshops were determined for this production in the region. The most intensive production workshop is Demirci workshop. The first part of our thesis is the excavation history of the amphora workshops. In the second part, the amphora typology of Demirci production, which has the most clear production findings from these workshops, is examined together with clay properties. In the third section, the commercial route of the Demirci production amphoras was established and the distribution in the regions was determined according to the amphora types and in the conclusion part, a general evaluation was made according to the data of our research.