İş kazalarında yaralanma çeşitleri
The types of injuries in work accidents
- Tez No: 624612
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, kaza, iş kazası, yara, yaralanma çeşitleri, Work accident, types of injuries, forensic medicine, accident, wound
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmada iş kazalarında meydana gelen yaralanma çeşitlerinin adli tıp raporları içinde yer alan yüksek yargı kararları üzerinden ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenen yüksek yargı kararları üzerinden yaraların çeşitleri ve oluşları yönünden bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: İş kazalarında yaralanma çeşitlerini konu edinen adli bilimlere ait özel ve resmi raporlar incelenerek yargılamaya etkisi araştırılmıştır. Yaraları konu alan adli tıp raporlarını muhtevasında bulunduran 33 adet yüksek yargı kararı ele alınmıştır. Ele alınan yüksek yargı kararlarında yaraların çeşitleri ve yaralanma nedenleri incelenmiştir. Bulgular: 2009 ila 2018 yılları arasında Yargıtay ilamlarına konu olmuş 33 vaka incelenerek, bu vakalarda iş kazasının meydana gelmesine neden olan yaranın türüne ve oluş şekline göre kusur sorumluluğunun değiştiği tespit edilmiştir. Çünkü Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından bir olayın iş kazası olarak kabul edilmesi durumunda illa ki işverenin sorumluluğuna gidilemeyecektir. İşverenin sorumluluğuna gidilebilmesi için meydana gelen iş kazasında işverenin kaza ile oluşan yaralanma veya hasarda kusurunun bulunması gerekmektedir. Sonuç: İş kazasında oluşan yara türünün ne olduğu, hangi sebepten meydana geldiği, Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanan“Taksirle yaralama veya Taksirle öldürme”suçlarına neden olan objenin ne şekilde oluştuğunun bilimsel olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle yapılan otopside bunların ortaya çıkarılması iyi bir adaletin meydana gelmesi bakımından elzemdir. Zira yapılan otopsi sonucunda oluşan yara türlerinin ne tür yara çeşidi olduğu ve ne şekilde meydana geldiğinin iyi tespit edilmesi iş kazası neticesinde yargı birimlerince yapılacak yargılamada kusur tespitinin daha sağlıklı yapılmasına ve bunun sonucunda ortaya çıkacak yaptırımlarda yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to reveal the types of injuries occurring in work accidents through high judicial decisions in forensic medicine reports in this study. It was tried to provide information on the types and occurrence of wounds through the high judicial decisions examined. Material and Method: Special and official reports of forensic sciences dealing with the types of injuries in work accidents were examined and its effect on the trial was analysed. 33 high judicial decisions containing forensic reports regarding wounds were discussed. The types of injuries and the causes of injuries were examined in the high judicial decisions. Results: It was determined that the responsibility of the defect changed according to the type and manner of the wound causing the work accident, examining 33 cases that were subject to the Supreme Court of Appeals. Because if an incident is accepted as a work accident in terms of the Social Security Legislation, it is not necessarily the responsibility of the employer. In order to be able to be the responsibility of the employer, the employer must be faulty in the injury or damage caused by the accident. Conclusion: It is necessary to scientifically determine what type of wound occurred in the occupational accident, the reason for which it occurred and how the object causing“reckless injury and reckless homicideas”as defined in the Turkish Penal Code was formed. Therefore, the discovery of these is essential for good justice in the autopsy. Because the right determination of the type of wound and what kind of wound occurs as a result of the autopsy will be guiding that judicial units make the determination of the defect more healthy and the sanctions that will arise as a result of the work accident.