Hemodiyaliz hastalarında enflamasyon belirteci olarak plazma gelsolin ve miyeloperoksidaz düzeyleri
Plasma gelsolin and myeloperoxidase levels as inflammation markers in hemodialysis patients
- Tez No: 624613
- Danışmanlar: PROF. DR. KADER KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, Hemodiyaliz, Kronik böbrek yetmezliği, Miyeloperoksidaz (MPO), Plazma gelsolin (pGSN), Inflammation, Hemodialysis, Chronic renal failure, Myeloperoxidase (MPO), Plasma gelsolin (pGSN)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hemodiyaliz (HD) hastalarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan enflamatuvar durumun kardiyovasküler hastalık (KVH) gelişimi ile ilişkili olduğunun gösterilmesi, bu hastalarda enflamasyonun takibini önemli hale getirmektedir. Bu amaçla miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi literatürde sıklıkla kullanılmaktadır. Plazma gelsolin (pGSN) düzeylerinin enflamasyon sürecinde etkili olduğu bildirilmekle birlikte; HD hastalarında pGSN seans içi değişimini; ayrıca MPO ile ilişkisini gösteren bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada; hem HD seansı öncesi hem de sonrasında pGSN ve plazma MPO seviyelerinin ölçümü yapılarak, bir arada değerlendirilmesi ve ölçülen parametrelerin enflamasyon ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya en az altı aydır haftada üç kez dört saat süreyle düzenli HD tedavisi alan 30 hasta ve 16 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Çalışma grubunu oluşturan bireylerden HD seansı öncesi ve sonrasında alınan kan örneklerinde, MPO ve pGSN ölçümlerinin yanısıra, rutin biyokimya analizleri de yapıldı. Hastaların biyokimyasal çalışma bulguları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; pGSN düzeylerinin HD öncesinde kontrol grubuna göre yüksek olduğu ve HD sonrasında öncesine göre değişmediği görüldü. Diğer taraftan hemodiyalize girmeden önce anlamlı yüksek bulunan plazma MPO aktivitesinin diyaliz sonunda daha da yükseldiği belirlendi. Sonuç olarak, HD hastalarında yüksek pGSN ve MPO düzeyleriyle yansıtıldığı üzere; hemodiyaliz hastalarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan enflamatuvar durumun gösterilmesinde, her iki parametrenin de birer belirteç olarak kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The demonstration of the inflammatory condition in hemodialysis (HD) patients associated with the development of cardiovascular diseases (CVD) makes it important to monitor the inflammation in these patients. For this purpose, myeloperoxidase (MPO) activity are frequently used in the literature.Plasma gelsolin (pGSN) levels have been reported to be effective in the inflammation process; In addition, a study showing its relationship with MPO could not be found. In this study, it was aimed to evaluate pGSN and plasma MPO levels both before and after the HD session together and to evaluate the relationship between the measured parameters and inflammation and oxidative stress. For this purpose, 30 patients and 16 healthy volunteers who received regular hemodialysis treatment for four hours atthree times a week for at least six months were included in the study. In addition to MPO and pGSN mesurements routine biochemical analysis were performed in blood samples taken from the study group before and after the HD session. When the biochemical study findings of the patients were compared with the control group; GSN levels were found to be statistically high both before and after dialysis but did not change after HD. On the other hand, plasma MPO activity, which was significantly higher before hemodialysis, was increased at the end of dialysis. In conclusion, as reflected by high pGSN and MPO levels in HD patients; it can be said that both parameters can be used as markers in the demonstration of inflammatory conditions in HD patients due to various reasons.