İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi çocuk acil ünitesine 2009-2018 yılları arasında korozif madde içme nedeni ile başvuran hastaların geriye dönük olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the patients who presented to Turgut Özal Medicine Center children emergency unit for drinking corrosive substance between 2009-2018
  1. Tez No: 624621
  2. Yazar: HİLAL KARABAĞ ÇITLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Burns, children, corrosives, endoscopy, ingestion, injury
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çocuklar tarafından sıklıkla yutulan ev kimyasalları, beslenme ve solunum kanalını oluşturan organlara çok ciddi zararlar vererek sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutlarıyla önemli bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Bu çalışma, son on yılda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran çocuklar tarafından korozif madde yutulması olaylarını tüm yönleri ile ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmadaki veriler, vakalara dair 'ne', 'nerede', 'nasıl', 'ne zaman', 'neden' ve 'kim' sorularını cevaplayacak şekilde hazırlanan bir veri formu kullanılarak hastaların dosyalarından derlenmiştir. Tüm verilerin istatistiksel analizi SPSS ve Jamovi programları ile yapılmıştır Bulgular: Hastaneye yansıyan vakalar yıllar içerisinde dalgalanma göstermiş ve daha çok (% 38.67) yaz aylarında gerçekleşmiştir. Korozif madde yutan çocukların büyük bir bölümü 1-3 yaş arasındadır (% 65,78) ve erkektir (% 61,11). Yutulan maddeler büyük çoğunlukla sıvıdır (% 87,28). Yutulmuş olan maddeler çoğu zaman orijinal ambalajında muhafaza edilmemiş (% 53,50) ve kutusu açık bırakılmış haldedir (% 93,89). Korozif madde yutmanın en yaygın ilk belirtileri kusma (% 16,67) ve irritabilite/huzursuzluk (% 10,22) olup çocukların çok büyük bir bölümünde hiçbir belirti (% 64,22) veya klinik bulgu (% 74,44) yoktur. En sık tespit edilen komplikasyonlar oral lezyonlar (% 22,89), irritabilite (% 21,33) ve kusmadır (% 16,67) olup büyük bir kısmında (% 62,44) herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmamıştır. Sonuç: Gelişmiş ülkelerin aksine korozif madde yutma vakalarında Türkiye'de son on yılda bir iyileşme olmadığı görülmektedir. Korozif maddelerin orijinal ambalajında olması, kutusunun açık halde olmaması ve ebeveynlerin ev kimyasallarının uyarı etiketlerini okuması bu tür önlenebilir ev kazalarının engellenmesi için önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Household chemicals are frequently ingested by children, cause serious harm to the organs constituting the nutrition and respiratory tract and constitute an important public health problem with social, psychological and economic dimensions. This study aims to reveal all aspects of the ingestion of corrosive substances by children admitted to Hospital of İnönü University Medical School in the last decade. Material and Method: In this retrospective cross-sectional study, the data were collected from patients' files using a data form probing all aspects of the cases through the questions 'who', 'what', 'when', 'where', 'why', and 'how'. Statistical analysis of all data was performed with SPSS and Jamovi. Results: The number of cases fluctuated over the years and caustic ingestions mostly occurred in the summer (38.67% ). The majority of children who ingested caustics were aged 1-3 years (65.78% ) and male (61.11% ). Ingested caustics were mostly liquid (87.28% ). Ingested substances were often not stored in their original packaging (53.50% ) and left opened (93.89% ). The most common initial symptoms of caustic ingestion were vomiting (16.67% ) and irritability (10.22% ). However, the majority of the children had no symptoms (64.22% ) or clinical findings (74.44% ). The most common complications were oral lesions (22.89% ), irritability (21.33% ) and vomiting (16.67% ). Most of the patients (62.44% ) did not have any complications. Conclusion: There seems to be no improvement in the last decade in Turkey about caustic ingestion by children, which is a significant but improving public health problem in developed countries. Storing corrosive substances in their original packaging, leaving the box unopened and reading the warning labels of household chemicals by parents will play an important role in the prevention of such preventable home accidents.