İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi çocuk acil ünitesine son yedi yılda ilaç zehirlenmesi nedeni ile başvuran hastaların değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Evalution of patients admitted to the inonu university, Turgut Ozal Medical Center, pediatric emergency unit because of drug toxicity in last seven years and determination of risk factors
  1. Tez No: 437488
  2. Yazar: KAZIM KUTLUTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, çocukluk çağı, epidemiyoloji, Poisoning, childhood, epidemiology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaçlar:İlaç zehirlenmeleri çocukluk çağının önlenebilir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle her ülkenin kendi zehirlenme durumunu belirlemesi, kendine özgü risk ve tehditlere göre önlemler alması gerekmektedir. Bu çalışmada; çocukluk çağı ilaç ile zehirlenmelerinin demografik yapısının ve klinik özelliklerinin belirlenmesi, tanı ve tedavi değişikliklerinin araştırılması ve mortalite üzerine etkili olan faktörlerin saptanması ile mevcut tablonun ortaya konulması hedeflenmiştir, böylece zehirlenmelerin önlenmesi, tanı ve tedavi uygulamalarına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Turgut Özal Tıp Merkezi çocuk acil servisine Ocak 2009 - Haziran 2016 tarihleri arasında getirilen yaşları 1 ay-18 yaş arasında değişen (ortalama 44±18 ay) 655 zehirlenme olgusu geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışma, Malatya ili ve çevre illerden hastaların başvurduğu, Turgut Özal Tıp Merkezi çocuk acil servisine 01.01.2009-01.06.2016 tarihleri arasında getirilen 0-18 yaş aralığındaki ilaca bağlı zehirlenme olgu dosyaları geriye dönük taranarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda409'u kız (%62.4), 246'sı erkek (%37.6) olmak üzere toplam 655 olgu analiz edilmiştir. İlaç zehirlenmesi olgularının tüm acil hasta başvurularına oranı % 1,08 olarak tespit edilmiştir. Toplam 655 olgunun % 6.11'inin 1 ay -2 yaş aralığında, %52.2'si 2-7 yaş aralığında % 4.9'unun7-13 yaş aralığında, % 36.8'inin ise 13-18yaş aralığında olduğu saptandı. İlaç zehirlenmelerin % 62.1'inin kaza, % 33'ünün intihar girişimi, % 4.9'unun ise kullanım hatası sonucu ortaya çıktığı tespit edildi. İlaç zehirlenmelerin %94.8'inin ev içi, %5.2'sinin ev dışı ortamda gerçekleştiği belirlendi. Tüm ilaç ile zehirlenme olguları arasında cinsiyet açısından fark saptanmıştır (%62.4 kız, %37.6 erkek). Hastanemiz çocuk acil servisine başvuran olguların 562'si il içinden 93'ü il dışından gelmiştir. İlaç zehirlenmelerin yaz ve ilkbahar aylarında arttığı görülmüştür. Zehirlenmelerin zirve yaptığı 2-7 yaş grubunda erkekler (181 kişi) kızlardan (161 kişi) fazla iken 13-18 yaş grubunda kızların (211 kişi) erkeklere (30 kişi) göre daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışmamızda 1ay-7 yaş grubu zehirlenmelerin tamamının kaza gibi tedbir alınarak önlenebilecek zehirlenmeler olduğu görülmüştür. Buna göre ilaçların muhafaza edilmesi, ambalajlanması, zehirleme potansiyeli yüksek ilaçların belirlenmesi, ev içi güvenlik tedbirlerine yönelik eğitim verilmesi, sağlık personelinin ilaç zehirlenmeleri konusunda bilgilerinin güncellenmesi ve hizmet içi eğitilmesi, çocuklara ve ebeveynlere eğitim verilmesi, ilaç zehirlenmelerini önleyici sağlık politikaları geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aims: Drug poisoning is preventable morbidity and mortality cause in the childhood period. In our study examine the demographic and clinical characteristics of childhood drug poisonings, detection the effective factors on mortality, research modifications in diagnosis and treatment and thus recommendations for the prevention of poisonings are aimed. Materials and methods: Drug poisoning cases (n:655) aged between 1 month-18 years who applied to the Pediatrics Emergency Unit of Turgut Ozal Medical Center between January 2009- June 2007 were evaluated retrospectively.The study made by scaning retrospective files of drug poisoning cases to 1 month-18 years patients refers to Turgut Ozal Medical Center, Children's Emergency Department between 01.01.2009-01.06.2016 from provinces of Malatya and the surroundings. Results: In our study; 409 female (62.4%) and 246 men (37.6%) for a total of 655 patients were analyzed. Drug poisoning cases were found to be 1.08% of all applications for emergency patients. In the total of 655 patients, 6.11% were between 1 month – 2 age range, 52.21% were between 1-7 age range, 4.9% were between 7-13 age range 36.85 % were between 13-18 age range. It was noted that 62.1% of poisonings was accident wheras, 33 % was suicide attamps and 4.9 % therapeutic mistakes. It was determined that 94.8% of the drug poisoning cases occurred at home and 5.2% occurred outside the home. All of poisoning cases differ in terms of gender (62.4% female, 37.6% male).562 admitted to the emergency department of pediatric hospital were from inside province, 93 were from outside of the province. It has been found that due to an accident drug and non-drug poisonings increases during the summer and spring months. Peaked in the age group of 1-7 men poisonings (181 people) was higher than the girls (161 persons) 13-18 age group girls (211 persons) were found to be more than men (30 people). In our study, it was found that all of the 1 month- 7 age group poisonings were accidents which can be prevented by taking measures Accordingly, the storage of drug materials, packaging, identification of potential drugs, in-house training for security measures, updating information on the drug poisoning of health personnel, training for parents and their children, politicians to take structural, development of drug poisoning preventive health policies is therefore required.