Yusuf Suresi'nin sosyolojik analizi
A socioliogical analysis of Surah Yusuf
  1. Tez No: 624622
  2. Yazar: BETÜL FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, kıssa, Yusuf suresi, Hz. Yusuf, aile, evlatlık, çok eşlilik, sosyoloji, Quran, Story, Surah Yusuf, Prophet Yusuf, family, adopted, polygamy, sociology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'de;“en güzel kıssa”olarak tanıtılan Yusuf Kıssası'nın ve yer aldığı Yusuf suresinin sosyolojik analizi yapılmaya çalışıldı. Sure/kıssa içinde barındırdığı bireysel ve toplumsal veriler itibarıyla sosyolojik açıdan ele alınmaya uygun bulunmaktadır. Bu bağlamda,“kıssa”nın kavramsal ve tarihsel boyutu, Kur'an'da yer alan kıssalar ve sosyal fonksiyonları ortaya konulmaya çalışılarak Yusuf suresi/kıssası'nın önemi anlatılmıştır. Dönemin dinî, ahlaki, ailevi ilişkileri, çokeşlilik ve evlatlık kurumu araştırılmış aynı zamanda Hz. Yusuf'un bulunduğu bölgedeki ekonomik durum, uygulanan model, devlet yapısı ve siyasi otorite ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuçta, yapılan analizlerden elde edilen tarihi ve evrensel sonuçlar, günümüz anlam ve kavram dünyasının verileriyle güncel bir okumaya tabi tutuldu.
Özet (Çeviri)
In this study a sociological analysis of Sura Yusuf, in which“the story of Yusuf”narrated and also accepted as the most beautiful story in the Qur'an, was done. In terms of the individual and social data it contains, Sura is suitable to be handled sociologically. In this regard, the concept and historical dimensions of the parable is revealed along with the social functions of other parables and Suras in the Qur'an to explain the importance of Surah Yusuf. Religious, moral, family relations, polygamy and adoption institutions of the period were investigated. At the same time, the economic situation in the region where Yusuf was located, the model applied, the state structure and the political authority were tried to be revealed. As a result, the historical and universal conclusions obtained from the analyses were tried to be read with today's notions and meanings.