Yenilenebilir enerji kaynaklarının mali ve ekonomik boyutu: Avrupa Birliği ve Türkiye karşılaştırması
Economic and fiscal dimensions of renewable energy resources: Comparison between European Union and Turkey
  1. Tez No: 624624
  2. Yazar: İSMAİL ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilir Kalkınma, Avrupa Birliği, Türkiye, Enerji İthalatı, Renewable Energy, Sustainable Development, European Union, Turkey, Energy Import
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Enerji politikası, enerji arzı ve enerji talebi arasındaki ilişkiyi kısa, orta ve uzun vadeye yönelik olarak planlayan bir sistemdir. Yenilenebilir enerji, enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi olarak tanımlanabilir. Kaynakların yenilenebilirliği, sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmezdir. Ancak sürdürülebilir kalkınma yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınmalıdır. Türkiye'nin enerji profili, talep artışı ve fosil kaynaklar üzerinden dışa bağımlı bir görüntüye sahiptir. Enerji ihtiyacının her gün giderek artması, yenilenebilir nitelikli kaynakların enerji arzı içerisindeki yerinin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Avrupa Birliği enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yeşil enerjiye odaklanmaktadır. Bu çalışma, 1972-2017 yılları arasındaki verileri kullanılarak, Türkiye'de yenilenebilir enerji tüketimi ile ekonomik gelişmişlik arasındaki ilişkinin ekonometrik yöntemler yardımıyla incelenmesini içermektedir. Enerji tüketimini göstermek üzere enerji ithalatı (BTEP) ve Yenilenebilir Enerji Tüketimi (YET) değişkenleri ile ekonomik büyümeyi göstermesi bakımından Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) değişkenleri kullanılmıştır. Ekonometrik yöntem olarak serilerin uzun dönemli ilişkisinin varlığını araştırmak için eşbütünleşme testleri, değişkenler arasındaki nedensel ilişkinin incelenmesi amacıyla nedensellik testi uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Energy policy is a system that plans the relation between energy supply and energy demand for short, medium and long term. Renewable energy can be defined as being able to renew itself equally to the energy received from the energy source or more quickly than the depletion rate of the source. The renewability of resources is indispensable for sustainable development. However, sustainable development should be handled not only environmentally, but also with its economic and social dimensions. Turkey's energy profile has a foreign-dependent character due to increasing demand and fossil sources. As the energy requirement is increasing constantly, improving the place of the renewable sources within the energy supply is an obligation. European Union focuses on green energy to reduce foreign dependency in energy. This research, using data between the years 1972-2017, includes the examination of relationship between the renewable energy consumption and economic development in Turkey by means of econometric methods. In order to express the energy consumption, energy import and renewable energy consumption factors are applied. Additionally, in respect to economic growth, Gross Domestic Product (GDP) factors are examined. As econometric method, cointegration tests will be implemented to search the formation of long term relation of serials. Casuality tests will be applied to analyze the causative relation between factors as well.