Akut santral seröz koryoretinopati tedavisinde topikal % 0.1'lik nepafenak etkinliğinin araştırılması
Effectiveness of topical nepafenac in the treatment of acute central serous chorioretinopathy
- Tez No: 624623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral Seröz Koryoretinopati, Nepafenak, Görme Keskinliği, Asetazolamid, Central Serous Chorioretinopathy, Nepafenac, Visual Acuity, Acetazolamide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Akut santral seröz koryoretinopati hastalarında %0.1 nepafenak'ın etkinliğinin araştırılması amacıyla yapmış olduğumuz çalışmaya 48'i (%80) erkek, 12'si ise (%20) kadın toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 31'ine (%51.7) nepafenak+asetazolamid tedavisi uygulanmış iken 29'una (%48.3) ise asetazolamid tedavisi uygulanmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde nepafenak ve asetazolamid tedavisi uygulanan gruptaki hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinliğinin yalnızca asetazolamid tedavisi uygulanan hastalara göre daha yüksek, santral maküla kalınlığının ise daha düşük olduğu, ancak gruplar arasındaki farklılığın anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür. Nepafenak ve asetazolamid tedavisi uygulanan hastalarda en iyi düzeltilmiş görme keskinliğindeki değişimin anlamlı düzeyde olduğu, farklılığın başlangıca göre 1 ve 3.aydaki ölçümleri arasında olduğu, 3.ayda 1.aya göre anlamlı değişiklik olmadığı görülmüştür. Benzer şekilde asetazolamid tedavisi uygulanan hastalarda da en iyi düzeltilmiş görme keskinliğindeki iyileşmenin anlamlı düzeyde olduğu; başlangıca göre 1 ve 3.aydaki ölçümlerde ve 1.aya göre 3.aydaki ölçümlerde arttığı saptanmıştır. Yine yapmış olduğumuz çalışmamızda nepafenak ve asetazolamid tedavisi uygulanan hastalarda santral maküla kalınlığındaki azalmanın anlamlı düzeyde olduğu; başlangıca göre 1 ve 3.ayda ve 1.aya göre 3.ayda inceldiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde asetazolamid tedavisi uygulanan hastalarda da santral maküla kalınlığındaki azalmanın anlamlı düzeyde olduğu; başlangıca göre 1 ve 3.ayda ve 1.aya göre 3.ayda inceldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the efficacy of 0.1% nepafenac in patients with acute central serous chorioretinopathy. A total of 60 patients, 48 (80%) male and 12 (20%) female, were included in the study. While 31 (51.7%) of the patients included in the study received nepafenac + acetozolamide treatment, 29 (48.3%) received acetozolamide treatment. As a result of the analysis of the data obtained from our study, the best corrected visual acuity of the patients in the nepafenac and acetozolamide treatment group was higher than the patients treated with acetozolamide treatment alone, the central macular thickness of the patients in the nepafenac and acetozolamide treatment group was lower than in patients receiving acetozolamide treatment alone, however no significantly difference was detected between the groups. It was found that the change in best corrected visual acuity was significant in patients receiving nepafenac and acetozolamide treatment, the difference was between measurements at the 1st and 3rd month compared to the baseline however, there was no difference between the 1st and 3rd month's measurements. Similarly, the best corrected visual acuity improvement was significant in patients receiving acetazolamide treatment; it was found that the measurements at the 1st and 3rd months increased according to the beginning and in the 3rd month compared to the 1st month. As a result of our study, it was found that the change in central macular thickness 42 was significant in patients receiving nepafenac and acetozolamide treatment, and the difference was between measurements at the 1st and 3rd month compared to the baseline and the difference between measurements at the 1st and 3rd month values. Similarly, the change in central macular thickness was significant in patients receiving acetozolamide treatment and the difference was found that the measurements at the 1st and 3rd months decreased according to the beginning and in the 3rd month compared to the 1st month values.