Tanburî Cemil Bey'e ait on kemençe taksimindeki çarpma teknikleri, nüansları ve kullanım özellikleri
The grace note techniques, the nuances of classical kemenche, and the usage speciality of grace note and nuances that Tanburî Cemil Bey used on ten kemenche taqsim
- Tez No: 624630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nüans, Çarpma Teknikleri, Tanburî Cemil Bey, Klasik Kemençe, Taksim, Turkish Art Music, Tanburî Cemil Bey, Kemenche, Taqsim
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Geleneksel kültürümüzün en önemli sazlarından biri olan Klasik Kemençe icrasında kullanılan çarpma teknikleri ve nüansları, Klasik Kemençe icrasında önemli konular arasında yer almaktadır. Bu noktadan hareketle, geleneksel kültürümüzün ve bu kültür içerisinde yer alan Klasik Kemençe sazının, doğru ve geleneğe uygun olarak icra edilmesi, gelecek kuşaklara doğru olarak aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir. Organoloji disiplini kapsamında çalgılar; yapıları, icra teknikleri ve icra edildikleri ülke ve bölgelerine göre sınıflandırılmalıdır. Klasik Kemençe icra teknikleri bağlamında incelenirken, icra esnasında kullanılan çarpma teknikleri ve nüans konusu, günümüze kadar üzerinde durulmamış olması, konumuz araştırma dinamiğine önemli bir ivme kazandırmaktadır. Bu araştırma da Klasik Kemençe icrasında kullanılan çarpma teknikleri ve nüanslar, Tanburî Cemil Bey'e ait on (10) Klasik Kemençe taksimi notaya alınarak bu taksimler bağlamında incelenmiş, tespitler yapılarak, sınıflandırma ve metodoloji önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The grace note techniques and nuances used in classical kemenche, performance which is one of the most important instruments of our traditional culture, is one of the important subjects in classical kemenche performance. From this point of view, it has great importance that performing the classical kemenche truly and traditionally in term of to be transferred to the next generations. Within the organology discipline, instruments must be classed as form, performing techniques and the country that performed. As an unfocused area of the grace note techniques and the nuance while performing until today has brought significant acceleration to our subject's research dynamic while the classical kemenche has been studying as the context of performing techniques. In this study, the grace note techniques and the nuances that using on performing Classical Kemenche has examined in the context of the 10 taqsims that belongs to Tanburî Cemil Bey and has been tried to bring the methodology and the classification offers.