İhsan Özgen'in altı taksiminden yola çıkarak Şevkefza ve Bestenigâr makamlarını işleyişi ve taksim formuna yaklaşımı
Based on the six improvisations (taksim) of İhsan Özgen approach to the improvisation form of Şevkefza and Bestenigar maqams
- Tez No: 807003
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SALİM TOKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Taksim, Makam, İhsan Özgen, Taksim, Maqams, Ihsan Ozgen
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, İhsan Özgen'in Şevkefza ve Bestenigâr makamlarını işleyişi ve taksim formuna yaklaşımını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Taksim formu, Türk Musikisi formlarından biri olarak, doğaçlamaya dayanan bir formdur. Bu açıdan taksim formu icra eden kişinin müzikal yeteneğini hakkında ipuçları taşır. Bununla birlikte makam bilgisini de gösterir. Zaman zaman iki farklı makamdaki eser arasında köprü olarak, kimi zaman fasılların arasına renk katan, ama mutlaka çalınacak makama kulakları ısındırarak icra edilen bir müzik formudur. Türk Musikisi'nde klasik kemençede Tanburi Cemil Bey ekolünün devamı kabul edilen ve müzisyenliği ile dikkati çeken İhsan Özgen de taksimleri ile dikkat çeken bir sanatçıdır. Bu çalışmada öncelikle literatür taraması yapılmış, konunun kapsamından çıkmadan İhsan Özgen'in sanatçı kişiliğine değinilmiştir. Çalışmanın teorik temelini oluşturan“taksim”,“bestenigâr makamı”ve şevkefza makamı“ kavramlarının literatürde nasıl yer aldığı incelenmiş ve aktarılmıştır. Çalışmada kullanılan inceleme metodolojisi anlatıldıktan sonra, İhsan Özgen'e ait üç bestenigâr makamında taksim ve üç şevkefza makamında taksim incelenmiştir. Bu inceleme sonrası elde edilen bulgular çalışmanın ”tartışma“ bölümünde değerlendirilmiş ve çeşitli tespitlerde bulunulmuştur. Çalışmanın ”sonuç" bölümü tespitlerin özetlendiği ve tartışmasız bulguların yer aldığı bölümdür. Çalışma sonunda İhsan Özgen'in taksimlerinde aynı yapıyı kullanmadığı anlaşılmıştır. Bestenigâr ve şevkefza makamlarında farklı çeşnilerle taksim icra ettiği tespit edilmiştir. Taksimlerdeki farklı geçkilere rağmen gerek bestenigâr gerekse şevkefza makamlarının karakterlerini dinleyenlere iletebildiği ve aynı kalıp kullanılmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine İhsan Özgen's approach to the Şevkefza and Bestenigar maqams, and his approach to the taksim form. Taksim form is one of the Turkish music forms which based on improvisation. In this respect, taksim form clues about musical talent that person who perform this form. It also shows performers knowledge of maqam.It is a musical form that sometimes serves as a bridge between two different maqams, incidentally embellish between the fasils, however definitely warms the ears to the makam to be played. İhsan Özgen, who is regarded as the continuation of the Tanburi Cemil Bey school with Istanbul kemençe in Turkish Music, and who draws attention with his musicianship is also an artist who calls attention with his taksims. In this study, primarily a literature review was made, and İhsan Özgen's artist personality was mentioned without leaving the main subject. It has been determined and conveyed how the concepts of“taksim”,“Bestenigar”and“Sevkefsa”maqams, which form the theoretical basis of the study, take place in the literature. After explaining the analysis methodology used in the study, three Bestenigar maqam taksim and three Sevkefsa taksim which belongs to İhsan Özgen were examined. The findings obtained after this examination were evaluated in the“discussion”section of the study and various determinations were made. The“Result”section of the study is the section where the determinations are summarized and the undisputed indications are included. At the end of the study, it is clear that İhsan Özgen did not use the same structures in his taksims. It has been determined that he performs taksim with different flavors in Bestenigar and Şevkefza maqams. Despite the different transitions in the taksims, it has been observed that the same pattern did not used for both the bestenigar and the şevkefza makams convey their characters to the listeners.