Kur'ân'da Hz. Îsâ kıssasının değerler eğitimi açısından tahlili
The analysis of Jesus in the Quran in terms of values education
  1. Tez No: 624637
  2. Yazar: MAİDE MEZARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân kıssaları, ahlak, değerler, değerler eğitimi, The parables of the Quran, moral, values, values education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanların davranışlarının kaynağı sahip oldukları değerlerdir. İnsanların bilinçlerinde var olan değerler davranışlara yansımaktadır. Bu sebeple değerler ve davranışlar arasında kopmaz bir bağ vardır. İnsanın sahip olduğu değerler davranışlarına rehberlik etmektedir. Bireylerin ahlaklı tutum ve davranışları sahip oldukları değerlere göre şekillendiğinden değerlerin insanlara kazandırılması çok önemlidir. Bu açıdan değerler eğitimi büyük bir önem taşımaktadır. Kur'ân-ı Kerîm insanlara değerli olanı öğreten mukaddes bir kitaptır. Kur'ân'ın yaklaşık dörtte birini oluşturan kıssalar ise değerleri insanlara göstermede ve öğretmede önemli bir işleve sahiptir. Zira kıssalar insanları yalnız Allah'a imana çağırmakla birlikte bazı ahlaki davranışlara da değinmektedir. Bu bağlamda Hz. Îsâ kıssasındaki değerler ve olumsuz ahlaki davranışlar bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Kur'ân kıyamete kadar insanları doğru yola çağırmaya insanlara hak ve batılı, iyi ve kötüyü öğretmeye ve böylece insanları eğitmeye devam edecektir. Neticede Kur'ân'ın koymuş olduğu değerler kıyamete kadar geçerliliğini koruyan, değişmez değerler olmaktadır. Bu sebeple değerler açısından zengin bir muhtevaya sahip olan her bir kıssada söz edilen değerlerin her zaman ve mekânda ortaya koyulması ve gündemde tutulması gerekmektedir. Bu çalışmada amaç Hz. Îsâ kıssasına değerler açısından bakmak, kıssada Hz. Îsâ'nın ve o toplumda yaşayan insanların hangi değerlere sahip olduğunu Kur'ân'da geçen ayetler çerçevesinde ele alıp incelemektir. Hz. Îsâ kıssasının günümüz değerler eğitimi bakış açısıyla incelenmemiş olmasına dayanarak Kur'ân'da“ülü'l-azm”peygamberlerden biri olan Hz. Îsâ kıssası değerler eğitimi bağlamında incelenmeye çalışıldı. Zira Kur'ân'ın her bir kıssası değerler eğitimi bakımından büyük bir kıymete sahiptir. Bu bağlamda öncelikle Kur'ân kıssalarının tanımına, amaç ve özelliklerine ana hatlarıyla değinildi. Daha sonra Hz. Îsâ kıssası ele alındı ve akabinde kıssada geçen değerler tespit edilmeye çalışıldı. Bu çerçevede takva, kulluk, iman, iffet, anneye saygılı davranmak, dua, yardımlaşma gibi değerlerin kıssada yer aldığı görülürken zorbalık, iftira, zanna uymak, tuzak kurmak, büyüklük taslamak gibi olumsuz nitelikli davranışların ise kıssada eleştirilen hal ve hareketlerden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The source of people's behavior is their values. Values that exist in human consciousness are reflected in behavior. Therefore, there is an unbreakable bond between values and behaviors. The values of human beings guide their behavior. Since individuals' moral attitudes and behaviors are shaped according to the values they have, it is very important that the values are gained to the people. In this respect, values education is of great importance. The Quran is a holy book that teaches people the precious. The parables, that cover about a quarter of the Quran, have an important function in indicating and teaching values to people. Because the parables are inviting people to believe in only Allah, but also some moral behaviors. In this context, the values and negative moral behaviors in Jesus's parable are the subject of this study. The Quran will continue to call people on the right path until the day of resurrection, to teach people the right and the null, the good and the evil, and thus to educate them. As a result, the values put forward by the Quran remain unchanged until the day of resurrection. The values mentioned in the Quran should be clearly stated. For this reason, the values mentioned in each story, which has a rich content in terms of values, should always be put forward and kept in the agenda. The purpose of this study is to look at the parable of Jesus in terms of values, and to examine the values of Jesus and the people living in that society in the framework of the verses in the Quran. Based on the fact that the parable of Jesus was not examined from the point of view of today's values education, the parable of Jesus who one of the prophets of“ulul-azm”in the Qur'an was tried to be examined in the context of values education. Because each story of the Quran has a great value in terms of values education. In this context, firstly, the definition, aims and characteristics of Quranic parables are outlined. Then the parable of Jesus was discussed and then the values in the parable were tried to be determined. In this context, while values such as piety, servitude, faith, chastity, respect for the mother, prayer, and solidarity were included in the parable, it was determined that negative behaviors such as bullying, slander, adultery, establishing a trap, and magnitude were criticized in the parable.