Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının meme kanseri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effects of nutrition and life style habits on breast cancer
  1. Tez No: 624670
  2. Yazar: HİLAL TOKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN HAKİME NOĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Yaşam Tarzı Alışkanlıkları, Beslenme, Breast Cancer, Lifestyle Habits, Nutrition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının meme kanseri riski üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışma 01.12.2016-01.06.2017 tarihleri arasında yürütülmüş olup vaka grubuna meme kanseri tanısı almış 65 birey, kontrol grubuna herhangi bir kronik hastalığı olmayan 65 birey alınmıştır. Katılımcılara uygulanan ankette, katılımcıların beslenme alışkanlıklarını sorgulamak amacıyla besin tüketim sıklığı formu ve Akdeniz Diyet Skoru kullanılmıştır; fiziksel aktivite durumunun sorgulanması için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ-SF) kullanılmıştır. Vaka grubunda postmenopozal dönemdeki beden kütle indeksi (BKİ) ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (p 0.05). Sonuç olarak postmenopozal BKİ'nin azaltılmasının, turpgil sebze tüketiminin ve fast food tüketiminin azaltılmasının, Akdeniz diyet modeline uyumlu beslenmenin meme kanserinden korunmakta olumlu etki göstereceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of nutrition and lifestyle habits on the risk of breast cancer. This study was carried out between 1 December 2016 and 1 June 2017 and 65 subjects who were diagnosed with breast cancer were in the case group and 65 individuals without any chronic disease were in the control group. The food consumption frequency form and the Mediterranean Diet Score were used to evaluate participants' eating habits and the International Physical Activity Questionnaire-short form (IPAQ-SF) was used to determine the physical activity status. The mean BMI in the postmenopausal period was found to be significantly higher in the case group than in the control group (p< 0.05). Cabbage, broccoli, cauliflower, squash, radish consumption frequencies were significantly higher in the control group than in the case group (p 0.05). In conclusion, it has been suggested that reducing the postmenopausal BMI, increasing the consumption of cruciferous vegetables, decreasing the consumption of fast-food, had a positive effect on the nutrition compatible with the Mediterranean diet model, being protected from breast cancer.