Usage of uavs (unmanned aerial vehicles) to support port security: A case study for Ambarli Port by routine drone patrols
İnsansız hava araçlarının liman güvenliğini desteklemek için kullanımı: Rutin dron devriyesi ile Ambarlı Limanı vaka çalışması
- Tez No: 624696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÇAKMAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SELÇUK SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deniz güvenliği, Liman güvenliği, ISPS Kod, İnsansız hava araçları, Konum ve yönlendirme problemi, Maritime security, Port security, ISPS Code, UAVs, Location and routing problem
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde ekonomik sebepler başta olmak üzere ülkelerin konumları, ihtiyaçları gibi sebeplerden ötürü deniz yolu taşımacılığının, dünya ticaretinde önemli bir yeri vardır. Bununla birlikte denizlerdeki tehditleri önleyebilmek amacıyla deniz güvenliği kavramı oluşmuştur. Deniz güvenliği kavramın bir alt konusu olan liman güvenliği kavramının kapsamında Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Kod) mevcuttur. Gemi ve limanlardaki güvenlik önlemlerini içeren ISPS Kod, standart bir çerçevede sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamaktadır. ISPS Kod, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından, 2002 yılında kabul edilmiştir ve 2004 yılında yürürlüğe girmiştir. ISPS Kod kapsamında limanlarda bir takım güvenlik uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalar IMO bünyesinde devlet otoritelerinin sorumluluğunda olmakla beraber, minimum standartlara sahiptir. Varsayımımız, ISPS Kod' da mevcut güvenlik uygulamalarına rağmen, limanlarla ilgili gözetleme kısmındaki eksikliğin mevcudiyetidir. Bu tezin amacı; insansız hava araçlarının kullanımıyla limanlardaki güvenliğin arttırılması ve insansız hava araçlarının platformlarının konumlarının belirlenmesi ile her bir insansız hava aracının liman devriyesi için bir matematiksel model uygulaması tanımlamaktır. Bu metodoloji liman güvenliğini arttırmak için Ambarlı Limanı'na uygulanmaktadır. Model için veri toplamak amacıyla liman yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Model, AIMMS ile ilgili verileri kullanarak çözülmüştür. Ardından farklı senaryonalar geliştirilmiştir ve insansız hava araçlarının platformları ve rotaları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Maritime transportation is vital for world trade due to primarily economic reasons, the location of states and states' necessity. However, the concept of maritime security shaped in order to prevent threats in maritime transportation. The International Ship and Port Facility Security Code (ISPS Code) is available within the scope of the port security concept, which is a sub-subject of the maritime security concept The ISPS Code, which includes the safety measures to be taken at ships and ports, aims to ensure their sustainability in a standard framework, was adopted on 2002 and entered into force on 2004 by International Maritime Organization (IMO). Security implementations are available for ports under the ISPS Code. Although these implementations are under the state authorities within the IMO, mandatory minimum standards are set out in its content. Our assumption is that there is a lack of surveillance on ports in the ISPS Code, despite the security implementations that exist in the ISPS Code. The aim of the thesis is to improve the security in ports by using Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) and apply a mathematical model for determining the location of the UAVs' platforms and patrols for each UAV. This methodology is applied to Port of Ambarlı for improving port security. Face to face meetings carried out with port authorities to collect data on the model. The model is solved with using relevant data by Advanced Interactive Multidimensional Modeling System (AIMMS). Different scenarios have been developed and the platforms and the routes of the UAVs are determined.