Güneydoğu anadolu bölgesi'ndeki pet kliniklerinde kullanılan beşeri müstahzarların kullanım durumunun karşılaştırılması
Comparison of the use of human preparations used in pet clinics of the southeastern anatolia region
  1. Tez No: 624741
  2. Yazar: NİDA KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TEMAMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, beşeri müstahzar, Güneydoğu, veteriner müstahzar, Cat, dog, human preparation, Southeastern, veterinary preparation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Son dönemlerde sosyo-kültürel yaşamdaki ilerleme ve gelişme ile evcil hayvan besleme oranlarında da artış söz konusudur. Dolayısıyla pet hayvanlar (kedi, köpek, kafes kuşları vb.) için özel faaliyet gösteren veteriner kliniklerin sayısı da artmaktadır. Hastalıkların tedavisinde ise küçük hayvanlar için mevcut olan veteriner müstahzarlar yetersiz gelmektedir. Bundan dolayı veteriner hekimler beşeri ilaçları kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Yapılan araştırmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni temsil edecek olan (Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin) illerdeki toplam 42 pet klinisyen veteriner hekime anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre veteriner hekimlerin %45,2'si veteriner müstahzarların yetersiz, %50'si kısmen yetersiz, %4,8'i ise yeterli olduğunu düşünmektedir. %31,7'nin beşeri ilaçları kolay temin edebildiği, %13,3'ün daha güvenli bulduğu, %21,7'nin istenen farmasötik formda bulabildiği ve %3,3'ün ise daha ucuz olduğu için beşeri ilaçları tercih ettiği tespit edilmiştir. %30'luk kısım ise veteriner müstahzarı olmadığı için beşeri ilaç tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Anket verilerine göre anlaşılmaktadır ki genel düşünce veteriner müstahzarların eksik olduğu yönündedir. Ancak bazı veteriner hekimlerin alışkanlıkları veya bilgi eksiklikleri nedeniyle beşeri müstahzarları tercih ettikleri de gözlenmiştir. Sonuç olarak, çalışma yapılan bölgede daha çok büyük hayvanlara özgü ilaçların bulunduğu, küçük hayvanlar için yeterli farmakolojik çeşitlilikte ilaçların bulunmadığı tespit edilmiştir. Halkın pet hayvanlara ilgisinin ve kliniklere başvurulan hasta sayısının daha da artacağı öngörülmektedir. Bundan dolayı veteriner müstahzar eksikliklerinin giderilmesi ve veteriner hekimlerin her hayvan türüne özgü ilaç kullanmaları yönünde bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been an increase in socio-cultural life and an increase in pet feeding rates. Therefore, the number of veterinary clinics that are active for pet animals (cat, dog, cage birds etc.) is increasing. Veterinary preparations for small animals are insufficient for the treatment of diseases. Therefore, veterinarians have to use human medicines. In this research, 42 pet clinician veterinarians in the provinces that will represent Southeastern Anatolia Region (Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin) were surveyed. According to the survey results, 45.2% of veterinarians think veterinary preparations are inadequate, 50% think they are partially inadequate, and 4.8% think they are sufficient. It was found that 31.7% could easily buy human medicines, 13.3% found human medicines safer, 21.7% could find them in the desired pharmaceutical form, and 3.3% used them because they were cheap. 30% stated that they preferred human medicines because they did not have a veterinary preparation. According to the survey data, it is understood that the general opinion is that veterinary preparations are lacking. However, it has been observed that some veterinarians prefer human preparations because of their habits or lack of knowledge. As a result, it was determined that there are drugs that are specific to large animals in the study area and that there is not enough pharmacological variety for small animals. It is predicted that public interest in pets and the number of patients applied to clinics will increase. Therefore, deficiencies in veterinary preparations should be eliminated and veterinarians should be made aware of the use of drugs specific to each animal species.