6-12 yaş grubu çocuklarda diş anomalileri ve daimi 1. büyük azı dişlerin endodontik tedavi gereksinimlerinin radyografik değerlendirilmesi
Radi̇ographi̇c evaluati̇on of dental anomali̇es andendodonti̇c treatment needs of permanent 1st molar teethi̇n 6-12 age group chi̇ldren
- Tez No: 624742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERHAN SARI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş anomalileri, daimi 1. büyük azı dişlerde endodontik tedavi, Dental anomalies, endodontic treatment in permanent 1st molar teeth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu retrospektif araştırmada, daha önceden herhangi bir sebeple çekilmiş olan panoramik görüntüleri üzerinde diş anomalilerini ve daimi 1. büyük azı dişlerin endodontik tedavi gereksinimlerinin detaylı incelenmesi ve rastlanış sıklığının, dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışmada 01.01.2014-01.01.2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı arşivinde, 6-12 yaş gruplarındaki hastalara ait herhangi bir sebeple (ortodontik analiz, gömülü dişler vs.) alınmış olan panoramik görüntüleri değerlendirildi. Bu panoramik görüntüleri üzerinde diş anomalilerini ve daimi 1. büyük azı dişlerin endodontik tedavi gereksinimlerinin sıklığı ve dağılımı tespit edildi. Bulgular: Elde edilen verilere göre toplam 19600 hastada en fazla görülen diş anomalisi %5,96 oranıyla konjenital diş eksikliğidir ve kızlarda (%54,78) erkeklere (%45,21) oranla daha fazla rastlanmıştır. En az gözlenen anomaliler ise dens invaginatus, mikrodonti ve geminasyon şeklindedir. Daimi 1. büyük azı dişlerin endodontik tedavi gereksinimi 2853 hastada (%14,55) ve 4007 dişte saptanmıştır. Endodontik tedavi gereksinimi duyan dişlerden %50,28'i kız çocuklarında gözlenmiştir. Sonuç: Diş hekimleri tarafından çocuklarda dental anomalilerin ve diş çürüklerinin erken dönemde teşhis edilmesi tedavi planlaması açısından önemlidir. Doğru bir değerlendirme yapabilmek için iyi bir klinik muayene sonrasında gerekli görülürse panoramik radyografi alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this retrospective study, it was aimed to determine the prevalence and distribution of dental anomalies and endodontic treatment requirements of permanent 1st molar teeth. Material and Method: In this retrospective study, panoramic views of the patients in 6-12 age group (orthodontic analysis, buried teeth, etc.) were evaluated in the archive of Ondokuz Mayıs University Faculty of Dentistry, Department of Pedodontics between 01.01.2014-01.01.2018. The frequency and distribution of dental anomalies and endodontic treatment requirements of permanent 1st molar teeth were determined on these panoramic images. Results: According to the data obtained, the most common dental anomaly in a total of 19600 patients was congenital tooth deficiency with a rate of 5.96% and it was more common in girls (54.78%) than men (45.21%). The least observed anomalies are dens invaginatus, microdonti and gemination. The need for endodontic treatment of permanent molars was determined in 2853 patients (14.55%) and 4007 teeth. Of the teeth requiring endodontic treatment, 50,28% were observed in girls. Conclusion: Early diagnosis of dental anomalies and dental caries in children by dentists is important for treatment planning. In order to make an accurate evaluation, panoramic radiography should be taken if necessary after a good clinical examination.