Köpeklerde gingivitisin tedavisinde ozonlanmış yağ ve PRP uygulamasının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of ozonated oil and PRP in the treatment of gingivitis in dogs
  1. Tez No: 624746
  2. Yazar: ŞEFİKA ERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD YİĞİTARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Gingivitis, Ozonlanmış yağ, PRP, Dog, Gingivitis, Ozonated oil, PRP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Köpeklerde Gingivitisin Tedavisinde Ozonlanmış Yağ ve PRP Uygulamasının Etkinliğinin Karşılaştırılması Bu çalışma, gingivitis teşhis edilen köpeklerde ozonlanmış zeytinyağı (saf ozonoid) ile PRP kullanımının etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniğine getirilen periodontal yıkımlanma olmadığı tespit edilen 2. ve 3. derece gingivitis teşhisi konulan 14 köpek çalışmaya dâhil edildi. İlk gün tüm vakalarda her iki yarımda da izotonik tuzlu su kullanılarak detartraj işlemi yapıldı. Detartraj işlemini takiben sağ yarıma saf ozonoid sol yarıma ise PRP uygulandı. Uygulanan tedavi 3. ve 7. günlerde tekrar edildi. Tüm köpeklerde 14. günde sağ ve sol yarımda elde edilen klinik muayene bulguları klinik ve istatistiksel olarak kıyaslandı. Saf ozonoid kullanılan sağ yarımda ve PRP kullanılan sol yarımda 0, 3,7 ve 14. günlerde hem Gİ hem de Kİ' inde istatistiki açıdan gerilemeler olduğu hatta saf ozonoid kullanılan sağ yarımda gingivitisin klinik bulgularının tamamen iyileştiği gözlendi. Ayrıca köpeklerdeki Gİ ve Kİ skorları arasındaki doğrusal ilişkinin değerlendirilmesi sonucunda iki indeks arasında pozitif yönde yüksek derecede korelasyon tespit edildi. Sonuç olarak; saf ozonoidin PRP'ye göre gingivitis olgularında daha etkin bir iyileşme sağladığı, uygulama kolaylığı ve ucuz maliyetli olması açısından PRP'ye alternatif olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Efficiency of Ozonated Oil and PRP in the Treatment of Gingivitis in Dogs This study was performed to compare the efficiency of ozonated olive oil (pure ozonoid) and PRP use in dogs diagnosed with gingivitis. Forteen dogs diagnosed as 2nd and 3rd grade gingivitis who had no periodontal destruction brought to Burdur Mehmet Akif Ersoy University Veterinary Faculty Animal Hospital Surgical Clinic were included in the study. On the first day, detartraj was applied to all cases with isotonic saline in right and left half. Pure ozonoid was applied to the right half and PRP was applied to the left half after detartraj. The applied treatment was repeated on the 3rd and 7th days. In all dogs, clinical examination findings obtained on the right and left half of the 14th day were compared clinically and statistically. On the 0, 3, 7 and 14. days in the right half of pure ozonoid and in the left half of PRP, statistically significant regression was observed in both GI and BI, and even in the right half of pure ozonoid, the clinical findings of gingivitis were completely improved. In addition, a high positive correlation was found between the two indexes as a result of evaluating the linear relationship between GI and BI scores in dogs. As a result; it is concluded that pure ozonoid provides a more effective recovery in cases of gingivitis compared to PRP and can be used as an alternative to PRP in terms of being cost-effectiveness.