Doğum şekli ve kaygı düzeyinin anne bebek etkileşimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of delivery method and anxiety level on mother – infant interaction
- Tez No: 624809
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL CAMBAZ ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mother – baby interaction, anxiety level, delivery method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı doğum şekli ve kaygı düzeyinin anne bebek etkileşimine etkisini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Araştırma tanımlayıcı, analitik tiptedir. Araştırmanın örneği Openepi programıyla %95 güven aralığında, %50 bilinmeyen prevalans, %5 yanılma payı ile ulaşılması gereken en küçük örnek 324 olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyo Demografik Form, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Anne Bebek Etkileşimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.00 for Windows programı kullanılarak, sayı yüzde dağılımı, Ki kare testi, Student t testi, Lineer regresyon ve Two Way Anova kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin anne bebek etkileşimi ilk temas toplam puan ortalaması 8,39 ± 1,92, ikinci gün toplam puan ortalaması ise; 8,94 ± 1,67 olarak bulunmuştur. Sezaryen doğum yapan annelerin ilk temas ve ikinci gün temas puanları normal doğum yapanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Doğum şekliyle anne bebek etkileşimi ilk temas puanı arasında anlamlı fark bulunurken (p0,05). Annelerin durumluk kaygı puan ortalaması 41,73±6,79 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Object: The object of this research is to determine the effects of delivery method and anxiety level on mother - infant interaction. Material and Method: This is a descriptive, analytical research. The sample of the research was determined with Openepi program in 95% confidence interval, in 50% unknown prevalence with 5% error margin that the sample to be reached at least is 324. Socio – demographic Program, State – Anxiety Inventory and Mother – Infant Interaction scale was used as data collecting tools. In the analysis of the data, number percentage distribution, Chi square test, Student t test, Linear regression and Two Way ANOVA were used by operating SPSS 15.00 for Windows program. Findings: Average of total score for first contact of mother – infant interaction of mothers is determined as 8,39 ± 1,92, average of total score for second day is determined as 8,94 ± 1,67. Scores for contact of first day and second day for mother labored with caesarian delivery are found higher than the women labored with normal delivery. While there is a statistically significant difference between delivery method and mother- infant interaction first contact score (p0,05). Average score of State-Anxiety of Mothers is found as 41,73±6,79. A moderately significant relationship in negative direction is determined between score of anxiety level of mothers and mother – infant interaction scale scores for first contact and second days contact. Conclusion: It is determined that mother – infant interaction was not effected from delivery method, but mother –infant interaction score was decreased by increasing of anxiety level.