Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitim tutumları ile kültürel zekaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between attitudes towards multiculral education and cultural intelligence of pre- service social studies teachers
- Tez No: 624856
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Eğitim, Kültürel Zekâ, Sosyal Bilgiler, Multiculturalism, Education, Cultural Quatation, Social Studies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çokkültürlülük ve kültürel zeka son yıllarda dünyada öne çıkan kavramlardandır. Her yere daha rahat ulaşılabilirliğin etkisiyle farklı kültürlerle karşılaşma olasılığı da artmış olmaktadır. Bununla birlikte, çokkültürlü ortamlara uyum sağlamak için gerekli olan kültürel zekanın önemi de artmış olmaktadır. Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitim tutumları ile kültürel zekaları arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında öğretmen adaylarının cinsiyet, sınıf, anne ve baba meslek, ailelerinin aylık gelir düzeylerinin kültürel zekâ düzeyleri ve çokkültürlü eğitim tutumlarını etkileyip etkilemediğini sorgulamaktır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında Sosyal Bilgiler Eğitimi bölümünde okuyan 140 öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak S.Yazıcı, G.Başol ve G. Toprak tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Öğretmenlerin Çokkültürlü Eğitim Tutum Ölçeği”ve M. İlhan ile B. Çetin'in Türkçe'ye uyarladığı 'Kültürel Zekâ Ölçeği' kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucuna göre öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitim tutumları ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir fark bulunamazken, kültürel zekâ düzeylerinde cinsiyete göre kadınlar lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca, kültürel zekânın ve çokkültürlü eğitim tutumlarının sınıf düzeyine göre değişmediği belirlenmiştir. Dahası yapılan çalışmada aylık gelir düzeyleri ile kültürel zekâ puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Yine aynı şekilde aylık gelir düzeyleri ve çokkültürlü eğitim tutumları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda öğretmen adaylarının annelerinin ve babalarının meslekleri ile kültürel zekâ ve çokkültürlü eğitim tutumları arasında herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Bu çalışma sonucunda kültürel zekâ ve çok kültürlü eğitim tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Ancak, bu oran % 7 oranında doğrusal yönde zayıf kalmıştır. Bu açıdan hareket edildiğinde, kültürel zekânın çokkültürlü eğitim tutumu üzerinde çok fazla bir etkiye sahip olmadığını söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Multiculturalism and cultural intelligence are getting more significant recently. Because it is getting easier to reach everywhere, everything, it is more probable to encounter with different cultures. In this study, it is tried to research the relationship between pre-service Social studies teachers' cultural intelligence and their attitude towards multicultural education. Besides, it is tried to find out that if sex, parents, jobs and family budget of Pre-service Social Studies teeachers are effective on their cultural intelligences and attitudes towards multicultural education. In this paper, quantitative research techiques are used and 140 pre-service teachers studying Social Studies at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University in 2019-2020 attended this survey. In this study, two scales are used. The first one is the scale of teachers' attitudes towards multicultural education and the other one is the scale of cultural intelligence. According to the results, any significant relationship is not detected between pre- service teachers' attitudes towards multicultural education and sex while there is a significant relationship between their cultural intelligence and sex. This is on behalf of women. Moreover, there is not any siginificant relationship between class, parents jobs, family budget and not only cultural intelligence but also attitude toward multicultural education. At the end of this study, there is a statistical significant relationship between pre-service Social studies teachers' attitude towards multicultural education and cultural intelligence. Yet, because of the little percentage of it (%7), it can be said that cultural intelligence has not a strong role on attitudes towads multicultural education.