Selçuklular Döneminde Merv
Merv in the Period of Seljuks
- Tez No: 624859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIFAT İLHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çağrı Bey, Merv, Horasan, Selçuklu Ailesi, Sultan Sancar
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Türkler tarih boyunca birçok devletler kurmuşlardır. Onlardan birisi de İslam Dünyasında büyük bir öneme sahip olan Büyük Selçuklu Devletidir. Selçuklu ailesi Merv şehrini fethederek Horasan'a hâkim olmuş, Orta Asya ve Doğu ülkelerinin kaderini değiştirmiştir. Tarih boyunca çeşitli isimler alan ve gözde bir şehir olan Merv Büyük İpek Yolu'nun üzerinde bulunması nedeniyle büyük bir önem taşımıştır. Çağrı Bey'in idare merkezi olan Merv şehri Sultan Sancar'ın döneminde Büyük Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur. Selçukluların döneminde Merv şehri idari, iktisadi, ticari, ilim, kültürel ve sosyal yönden önceki dönemlerle mukayese edilmeyecek boyutta gelişmiştir. Merv'de çıkan isyanlar ve taht kavgaları Büyük Selçuklu Devletini her yönden etkilemiş ve devletin yıkılmasına zemin hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Turks have established many states throughout history. One of them is the Great Seljuk State, which has a great importance in the Islamic World. The Seljuk family dominated Horasan by conquering the city of Merv and changed the fate of the Central Asian and Eastern countries. Merv which was a popular city having various names throughout history, has had great importance due to its location on the Great Silk Road. The city of Merv, which was the administrative center of Chagrı Bey, became the capital of the Great Seljuk State during the period of Sultan Sanjar. In the period of the Seljuks, the city of Merv was developed in a way that could not be compared with the previous periods in terms of administrative, economic, commercial, scientific, cultural and social aspects. Rebellions and throne fights in Merv affected the Great Seljuk State in every way and prepared the ground for the collapse of the state. Key woods: Chagri Bey, Merv, Horasan, Selcuk Family Sultan Sanjar.