Üniversite gençliğinin kurumsal ve öznel dindarlığa bakışı ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of University youth 's perspective on ınstitutional and subjective religiosity and affecting factors.
- Tez No: 624864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Kurumsal Dindarlık, Öznel Dindarlık, Üniversite Gençliği, Religiosity, Subjective Religiosity, Institutional Religiosity, University Youth
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
En basit haliyle din insan ile tanrı arasında kurulan bağı, dindarlık ise bu bağın bireysel ve toplumsal hayattaki yansımalarını ifade etmektedir. İlahi kaynağa ait olması yönüyle din değişmez olsa da birey tarafından yaşanan öznel bir tecrübe olarak dindarlık pek çok faktöre bağlı olarak değişik biçimlerde tezahür edebilmektedir. Nitekim modernizm ile birlikte dindarlıkta yaşanan değişimlere ilişkin pek çok kavramsallaştırma yapılmıştır. Bu çalışmada modern dindarlık kavramsallaştırmalarından kurumsal ve öznel dindarlık inceleme konusu yapılmıştır. Araştırmanın amacı üniversite gençlerinin kurumsal ve öznel dindarlığa bakışını ve bu bakışı etkileyen faktörleri belirlemektir. Araştırmanın veri toplama ve analiz süreçleri nitel modelde yapılandırılmıştır. Veri toplamada yarı yapılandırılmış mülakat, veri analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Mülakatlar 17 Ocak-1 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin 21 farklı bölümünde öğrenim gören 19-25 yaş arası 30 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan yarı yapılandırılmış mülakat formu literatüre dayalı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Araştırma öncesinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu'ndan izin alınmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde maksimum çeşitlilik ve kartopu örnekleme teknikleri kullanılmış ve görüşmeler gönüllü katılımcılarla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları gençlerde kendilerini öznel dini anlayışla tanımlama eğiliminin güçlü olduğunu, bu eğilimin oluşmasında dini kurum ve din görevlisi imajı ile üniversite çevresinin etkili bir faktör olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In its simplest form, religion expresses the bond established between man and God, and religiosity means the reflection of this bond in individual and social life. Although religion does not change in terms of belonging to the divine source, religiosity can appear in different ways depending on many factors, as a subjective experience. Indeed, many conceptualizations have been made regarding the changes in religiosity during the modern period. In this study, the subject of institutional and subjective religiosity, which is one of the modern concepts of religiosity, has been evaluated. The aim of the research is to determine the view of university youth towards institutional and subjective religiosity and the factors affecting this view. The data collection and analysis processes of the research are structured in a qualitative model. Semi-structured interview was used for data collection and content analysis technique was used for data analysis. Interviews were conducted between 17 January and 1 March 2020. The study group of the research consists of 30 young people between the ages of 19-25 who study in 21 different departments of Zonguldak Bülent Ecevit University in the 2019-2020 academic year. The semi-structured interview form used in the research was developed by the researchers based on the literature. Permission was obtained from Zonguldak Bülent Ecevit University Human Research Ethics Committee before data collection. Maximum diversity and snowball sampling techniques was used to determine the participants and interviews were conducted with volunteer participants. The results of the research show that young people have a strong tendency to define themselves with subjective religious understanding, and the image of religious institutions and religious officials and the environment of the university can be considered as an effective factor in this trend.