Türkiye'de göçün yönetiminde kurumsal yapılanma: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü örneği
Corporate restructuring to manage migration in Turkey': General Directorate of Immigration Management
- Tez No: 624902
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, İltica, Göç Yönetimi, Immigration, asylum, migration management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Göç hareketi insanoğlu var olduğu günden beri sürekli meydana gelen nadir eylemlerden birisidir. Kimi zaman kuraklık, susuzluk gibi iklim şartlarından dolayı kimi zaman da toplumlar arası çıkar çatışmalarından kaynaklı göç eden bireyler sürekli olmuştur. Hatta coğrafi keşifler örneğindeki gibi macera tutkusu bile insanı göçe tetiklemiştir. Balamir öncülüğünde Avrupa'ya olan Hun göçünün Avrupa'nın yerli halkları olan Ostragotlar, Vizigotlar, Gotlar gibi kavimlerin de göç etmesine sebep olduğu zincirleme göç hareketlerinin de sahnelenmesine imkân sağlamıştır. Göç hareketi ile göçü alan toplumların, göç eden toplumların ve hatta göçe sahne olan coğrafyaların bile kaderi değişmiştir.Bu göç hareketleri kadar önemli olan bir diğer faktör de hiç şüphesiz bu hareketlerin yönetimidir. Diğer bir ifade ile zorunlu ya da gönüllü olsun tüm göç hareketlerinde göçün yönetilmesi hayatidir. Göç yönetimindeki başarısızlık Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesi örneğinde olduğu gibi kimi devletlerin zayıflamasına ya da yıkılmasına sebep olmaktadır. Başarılı göç yönetimi ise İkinci Dünya Savaşı sonrasında emek göçü alan Almanya örneğinde olduğu gibi kalkınma hareketlerinin tetikleyicisidir. Bu tez çalışmasında, Türkiye'de yaşanan göç yönetiminin tarihsel sürecine değinilerek 2013 yılında kabul edilen 6458 sayılı yasa ile kurulan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün göç yönetimindeki konumuna, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlanmasına ve göçün yönetiminde sağladığı başarıları ile eksikliklerine ilişkin hususlara yer verilmiştir. Söz konusu eksikliklere yönelik de bir dizi çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The migration movement is one of the rare actions that have taken place ever since the day human beings existed. Sometimes migrant individuals have arisen due to climate conditions such as drought and thirst, and sometimes due to conflicts of interest between communities. Even the passion for adventure, like the example of geographical discoveries, has triggered migration. The Balamir-led Europe's Hun immigration led to chained immigration movements caused by tribes such as Ostragots, Visigoths and Goths, the indigenous peoples of Europe. With the migration movement, the fate of societies receiving immigration, immigrant societies, and even geographies with migration have changed. Another factor that is as important as these migration movements is undoubtedly the management of these movements. In other words, it is vital to manage migration in all migration movements, whether mandatory or voluntary. Failure in migration management causes some states to weaken or fall, as in the case of the Roman Empire being divided into two. Successful migration management, on the other hand, is the trigger of development movements, as in the case of Germany, which received labor migration after the Second World War. In this thesis, with reference to the historical process of migration management experienced in Turkey established by accepted 6458 Law No. 2013. Ministry of Interior Immigration Administration General Directorate's position on the management of migration, central, provincial and overseas the organization and the issues related to shortcomings with the success that allows the management of migration are included. A number of solution suggestions are also presented for these deficiencies.