Seçmenin siyasal yönelimini etkileyen faktörler: İnönü Üniversitesi örneği
Factors affecting the political orientation of voters: Example of İnönü University
- Tez No: 624945
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GÜLSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Seçimler, Propaganda, İktidar, Siyasal Katılım, Seçmen Davranışları
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Siyaset sahnesinde rekabet eden bütün siyasal partilerin hedefleri en fazla oy oranını alıp iktidara ya da yönetime gelmektir. Bu hedefe ulaşabilmek için seçmenlerin beklentilerini, davranışlarını ve bu davranışları etkileyen faktörleri ayrıntılarıyla bilmek isterler ve seçim stratejilerini bu beklentiler doğrultusunda oluştururlar. Bu çalışmanın amacı Malatya İli İnönü Üniversitesinde seçmenlerin, seçmen davranışlarını ve bu davranışları etkileyen faktörleri belirlemektir. Araştırma nicel bir araştırma olup veriler toplam 401 seçmenin katıldığı yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre seçmenler seçim dönemlerinde kendilerini en çok etkileyen yerel medya organını televizyon (%34,2) ve sosyal medya (29,4) olarak belirtmişlerdir. Ayrıca seçmen davranışlarını, aile, parti lideri, etnik köken gibi faktörlerin geçmiş dönemlere oranla daha az etkilediği belirlenmiştir. Araştırma neticesinde seçmen davranışlarına etki eden en önemli faktörün yönetimdeki iktidarın sergilediği ekonomik performans olmuştur. Seçmenlerin ideolojileri de halihazırda oy verme davranışına önemli oranda etki eden bir başka faktör olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goals of all political parties competing in the political scene are to get the most votes and come to power or government. In order to achieve this goal, they want to know in detail the expectations and behaviors of the voters, and the factors affecting these behaviors and they form the election strategies in line with these expectations. The aim of this study is to determine the behaviors of the voters at Inonu University in Malatya and the factors affecting these behaviors. The research was a quantitative study and the data were collected by face to face questionnaire method with a total of 401 voters. According to the findings of the research, voters stated that the most influential local media during the election period were television (34.2%) and social media (29.4). In addition, it was found that factors such as family, party leader and ethnicity affected voter behaviors less than previous periods. As a result of the research, the most important factor affecting the voter behaviors was the economic performance of the government. Voters' ideologies have also been identified as another factor that has a significant impact on voting behavior. Keyword: Democracy, Elections, Propaganda, Power, Political participation, Voter behaviours