Hakas destanlarında kadın kahramanlar
Women heroes in Hakas epics
  1. Tez No: 624946
  2. Yazar: GAMZE GÖKÜR TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hakas, Destan, kadın kahramanlar, mitoloji, motif, Hakas, epic, female heroes, mythology, motif
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 715
Özet
Hakas Türkleri, Hakas Özerk Cumhuriyeti adıyla Rusya sınırları içerisinde yaşamaktadırlar. Sözlü edebiyat ürünleri oldukça fazla olan bu halkın en önemli türü destanlardır. Hakas Türklerinin kahramanlık destanlarından dördünün kadın kahramanlarının olayların kurgusundaki yerleri, olağanüstü doğumları, sade kişilikten kahraman konumuna geçişleri, mücadeleleri, toplumdaki statüleri ve ölümleri gibi mitolojik döneme kadar giden tip ve fonksiyonları üzerine bir tasnif denemesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada destanlardan hareketle destanlardaki kadın kahramanların anaerkil toplum yapısındaki Hakas Türklerindeki yiğit, cesur, eli kılıç tutan ve erkekler gibi savaşçı özelliklere sahip olduklarını ve erkek kahramanlar pek farkı olmadıkları ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hakas Turks live within the borders of Russia under the name of Hakas Autonomous Republic. The most important genre of these people, whose oral literature products are quite high, are epics. A classification attempt was made on the types and functions of four of Hakas Turks' heroic epics such as the places of female heroes in the fiction of events, their extraordinary births, their transition from plain personality to heroic position, their struggles, their status and deaths in society. In this study, it is aimed to reveal that the heroes in the epics have warrior features such as brave, brave, hand-holding swords and men in Hakas Turks in the matriarchal social structure and male heroes are not so different.