Kanseı tabanlı ürün tasarımı için hibrit bir yaklaşım
A hybrid approach for kansei based product design
- Tez No: 624977
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SİNANOĞLU, PROF. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Industrial Design, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kansei Mühendisliği, Karar Destek Sistemleri, Yeni Ürün Geliştirme, Algoritma, Mobilya, Denim Kumaş, Kansei Engineering, Decision Support Systems, New Product Design, Algorithm, Furniture, Denim Fabrics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Ürün fonksiyonlarının gittikçe daha homojen hale geldiği pazar ortamında, kullanıcıların ürünü anlamalarının potansiyel duygusal ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığı, ürün rekabetinde daha önemli bir rol oynamakta ve ürün tasarım değerinin önemli bir belirtisi haline gelmektedir. Üst düzey psikolojik ihtiyaçların karşılanmasında hayati bir faktör olan duygu, ürün tasarımında yeni bir araştırma hedefi haline gelmiştir. Kullanıcıların ürünlere duyduğu duygusal ihtiyaçlar örtük ve belirsiz olduğundan, kullanıcıların ürünleri algılayışını nasıl doğru bir şekilde ifade edebileceği ve kullanıcıların duygusal ihtiyaçlarını ürün tasarımına nasıl entegre edebileceği, akademik araştırma ve ürün geliştirme için zorlu bir odak noktası haline gelmiştir. Kansei mühendisliği, duyguları, ürün geliştirme aşamasında dâhil etmek için geliştirilen bilimsel bir yöntemdir. Temel amaç, bir ürünün hangi teknik parametrelerinin ürün özelinde seçilen duyguları ortaya çıkardığını keşfetmektir. Yapay zekâ ve karar destek sistemleri, özellikle karmaşık ürün geliştirme süreçlerinin alt üretim faaliyetlerinin belirlenmesinde, ürün geliştirme süresini ve maliyetleri azaltıp, kaliteyi artırarak üretimde kilit rol oynamaktadır. Yapılan çalışmada kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarını ortaya çıkartarak, duygusal açıdan çekici ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlayan yapay sinir ağları ve genetik algoritma tabanlı bir karar destek sistemi yapısı önerilmiştir. Önerilen yapıda tasarım parametrelerinin etkilerinin belirlenmesinde kansei mühendisliğinden yararlanılmıştır. Endüstriyel uygulama alanı olarak mobilya sektörü seçilmekle birlikte tüm sektörlere uygulanabilir yapıda esnek bir KDS önerilmiştir. Mobilya sektörü içerisinden seçilen bebek beşiklerine yönelik tasarımlar, yeni doğan grubu bebek beşikleri ve 5 yaşa kadar kullanılabilen bebek karyolaları olarak iki grupta incelenmektedir. Geliştirilen karar destek sisteminde, bebek karyolaları tamamen ahşap parçalardan oluşan tasarım parametreleri olarak değerlendirilirken, bebek beşiği tasarımında, mobilya sektöründe çok sık karşılaşılmayan, endüstriyel bir kumaş olan denim kumaşın kullanımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the market environment where product functions have been getting more homogeneous, whether users' understanding of a product satisfies their potential emotional needs plays a critical in product competition and becomes an important indicator of the product design value. Emotion, which is a vital factor for satisfying high-level psychological needs, has become a new research target in product design. Because users' emotional needs for products are implicit and ambiguous, the proper expression of users' perceptions of products and the integration of users' emotional needs into product design have become a focal point and challenge for scholarly research and product development. Kansei Engineering is a scientific method developed to incorporate emotions in the product development phase. The main goal of Kansei Engineering is to discover which technical parameters of a product elicit emotions specific to that product. Artificial intelligence and decision support systems play a key role in production, especially by determining the sub-production activities of complex product development processes, reducing product development time and costs and increasing quality. In the study, artificial neural networks and a genetic algorithm based decision support system structure are proposed, which aim to help develop emotionally attractive products by revealing user expectations and needs. Kansei engineering was used to determine the effects of design parameters in the proposed structure. Although the furniture sector is chosen as an industrial application area, a flexible KDS that is applicable to all sectors is proposed. Designs for baby cribs selected from the furniture sector are examined in two groups as newborn cradles and cots that can be used up to 5 years old. In the developed decision support system, while baby cots are evaluated as designs consisting entirely of wooden parts, the use of denim fabric, which is an industrial fabric that is not frequently encountered in the furniture sector, was examined in the new design of the baby cradle.