Süleyman Demirel Üniversitesi Acil Servisi'ne başvuran ST elevasyonlu myokard infarktüsü (STEMI) hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of ST elevated myocardial infarction (STEMI) patients applied to Suleyman Demirel University emergency
- Tez No: 624976
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut myokard infarktüsü, acil servis, retrospektif çalışma, Acute myocardial infarction, emergency department, retrospective study
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Acil servislerde miyokard infarktüsünün erken tanı ve tedavisi hayati önem teşkil eder. Bu çalışmada ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsü tanısı alan takip ve tedavisi yapılan hastaların verilerinin incelenmesi amaçlandı. Çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine 01.01.2017-31.12.2018 tarihleri arasında başvurmuş ve ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsü tanısı konularak koroner yoğun bakım ünitesine yatırılmış 356 erişkin hastayı kapsamaktadır. Bu çalışmada hastaların acil servise başvuru zamanları, hastaların risk faktörleri, uygulanan tedavileri, anjiografi sonuçları, infarktüs lokalizasyonu ve mortalitesi geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların %79.2'si erkek, %20.8'i kadın idi. En çok 08.00-15.59 saat aralığında ve Mart ayında başvuru olduğu görülmüştür. Risk faktörlerine bakıldığında hastalarda sigara en sık risk faktörüydü. Hastalarda en sık MI lokalizasyonu olarak inferior MI görülmüştür. Hastalara %96,6 oranında Perkütan Koroner Girişim uygulanmıştır. Koroner anjiografi sonucuna göre %92,8 oranında hastaya girişimsel işlem kararı alınmıştır, %2,3 oranında hastaya cerrahi işlem kararı alınmıştır. Hastaların %87,4'ü kardiyoloji servisinden taburcu olmuş, % 5,9 oranında hastane içi mortalite tespit edilmiştir. Hastaların anjiografi sonuçları incelenip kritik koroner damar tıkanıklığı sayılarına göre hastalar belirlenmiş, tıkalı damar sayısı arttıkça mortalitede artış görülmüştür. Yaş arttıkça HT varlığının arttığı, sigara kullanımının azaldığı, mortalitenin arttığı görülmüştür. Yaş gruplarına göre DM, HT, sigara kullanımı ve tıkalı damar sayısı arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Erkek cinsiyette sigara kullanımının kadın cinsiyete göre daha fazla olduğu görülmüştür. Kadınlarda HT erkeklere göre daha fazla görülmüştür. Kadınlarda mortalitenin erkeklere göre daha fazla olduğu görülmüştür. Ülkemizde AMI'nün epidemiyolojisini araştırmak için daha fazla prospektif çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Hastalarda mortalitenin azaltılması için kılavuzlarda belirtilen tedavilerin uygun şekilde, eksiksiz ve zamanında yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis and treatment of myocardial infarction is crucial in emergency departments. The aim of this study was to investigate the data of patients with ST segment elevation myocardial infarction. The study included 356 adult patients admitted to the emergency department of Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital between 01.01.2017-31.12.2018 and diagnosed with ST segment elevation myocardial infarction. In this study, the time of admission to the emergency department, risk factors, treatment modalities, angiography results, infarction localization and mortality were evaluated retrospectively. %79.2 of the patients were male and %20.8 were female. It was observed that the application was made between 08.00-15.59 hours in March. When the risk factors were examined, smoking was the most common risk factor. Inferior MI was the most common site of MI. Percutaneous coronary intervention was performed in %96.6 of the patients. According to the results of coronary angiography, %92.8 of the patients were decided to undergo interventional procedures and %2.3 of the patients were decided to undergo surgical procedures.%87.4 of the patients were discharged from the cardiology service and %5.9 of the patients had in-hospital mortality. Angiography results of the patients were examined and the patients were determined according to the number of critical coronary artery occlusions and mortality increased as the number of occluded vessels increased. It was observed that the presence of HT increased, smoking decreased and mortality increased with age. There was a significant difference between DM, HT, smoking and occluded vessels according to age groups. Smoking was more common in male sex than female sex. HT was more common in women than in men. Mortality was higher in females than males. Further prospective studies are needed to investigate the epidemiology of AMI in our country. In order to reduce mortality in patients, the treatments specified in the guidelines should be performed in an appropriate, complete and timely manner.