Türkiye müzelerinde bulunan Yâkut-ül Musta'sımî'ye ait Mushafların hat sanatı bakımından incelenmesi
Examination of the Islamic calligraphy of Yâkut-ül Musta'simî's Mushaf's stored in Turkey museums
- Tez No: 624983
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Yâkut-ül Musta'sımî, Mushaf, Aklâm-ı Sitte Öğrencinin, Yâkut-ül Musta'sımî, Mushaf, Aklâm-ı Sitte
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
İnsanlık tarihi nasıl yazıyla başladı ise İslâm Tarihinin aynı şekilde yazıyla başladığını söylemek yerinde olur. Her türlü fiil davranış ve sözde zarafet, olgunluk, ve hakkaniyete uygunluk gözeten İslâm aynı gayeleri medeniyete dönüşmesinin temel unsurlarından biri olan yazıda da amaçlamıştır. Yazıda daha güzeli aramaya bir silsile şeklinde aktarılarak ulaşılmaya çalışıldığı gibi bazen tarih sürencinde gerçekleştirilen ani dönüşüm ve sıçramalar bu amaca daha fazla hizmet ederek daha çok yol almayı sağlamıştır. Tezimiz İslâm Yazı Sanatı'nda bir dönüşüm veya sıçrama gerçekleştirdiğine inandığımız Yâkût El-Musta'sımî'nin Mushafları üzerinedir. Türkiye müzelerinde bulunan Mushaflarının Hat Sanatı açısından incelemesi yapılmıştır. Yapılan incelemelerde eserlerin orijinalliği ile dönemi öncesi ve sonrasına bakılarak gelişme sürecine verdiği katkılar belirtilmiştir. Harf biçimi, yazı çeşidi, kalem hususiyetleri, süsleme ve kullanılan malzemeler bu kıyaslamada bize yardımcı unsurlar olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It would be appropriate to say that Islamic History began with writing in the same way as the history of humanity began. Islam, that takes into consideration grace, maturity and fairness in all kinds of deeds, behaviours and expressions, is aimed the same purposes on the Islamic Calligraphy which is one of the basic elements of civilization conversion. As it is tried to be reached a search for finding more beautiful in thecalligraphy by transferring as a series form, sometimes the sudden transformations and jumps in the history process have served this purpose more and provided more progress. Our thesis is on the Mushafs of Yakut Al-Musta'sımî, who has made a transformation or leap in Islamic Calligraphy as believed. TheMushafs, which are stored in the Turkish Museums, are investigated from the perspective of calligraphy.In the investigations, the originality of the Works and their contributions to the development process are indicated by comparing before and after the period. Letters form, type of calligraphy, reedpen characteristics, ornamentation and used materials are handled as an auxiliary elements to this comparison.