Impact of climate change and water resources management in panjsher sub basin (Afghanistan)
İklim değişikliğinin ve su kaynakları yönetiminin panjsher alt havzasındaki etkileri (Afganistan)
- Tez No: 624992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YETER GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Havza yönetimi, Ekosistemler, Altyapı, Su Kaynaklar, Climate Change, Basin Management, Ecosystems, Infrastructure, Water Resources
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Panjsher alt havzasındaki iklim değişikliğinin, su kaynakları üzerinde etkileri belirli şekilde yağmur veya kar yağış miktarı, yağış zamanı değişiklikleri ve su kıtlığına sebep olmaktadır. Bu konuya odaklanmakmak için, İklim değişikliği, suyun mevcudiyeti, su talep-arz yönetimi çok önemlidir. Çalışma alanının iklim değişikliğine ne Kadar hassas olduğunu bulmak için Hidrometeorolojik verileriyla ArcGIS ve Trent yöntem analizi kullanılmıştır. Ayrıca iklim değişikliğinin Panjsher alt havzasındaki su miktarına etkileri, temel havza yönetim elemanları ve teknikleri çalışılmıştır. Su kaynakları hem toplum hem de ekosistemler için önemlidir. Su temini ve kalitesi üzerindeki iklim değişikliği etkileri başta enerji üretimi insan sağlığı, ziraat ve ekosistemler olmak üzere bir çok sektörü etkilemektedir. Su kaynakları yönetimi için temel konuları ve teknikleri adres gösterek ve bölgesel veri ve bilgi yardımıyla politikalar geliştirerek; bilimsel ve insan kapasitelerinin, iklim değişikliği etkilerine maruz kalan suyun, daha etkili kullanımı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Effects of climate change on the water resources in the Panjsher sub basin significantly causing changes in quantity, type (rain or snow) and timing of precipitation and causing water scarcity on some parts of Panjsher sub basin. In order to focus on the assessment of the relationships between climate change, water availability, water demand and supply management are important. Hydrometeorological datas, ArcGIS and trend method analysis has used to find out how sensitive is the study area to climatic change also the impact of Climate Change on water quantity in the study area and the key elements and techniques for the Panjsher sub basin management are studied. Water resources are important to both ecosystems and society. The effects of climate change on water quantity and water quality on the Panjsher sub-basin is affecting many sectors, including human health, agriculture, energy production, ecosystems, and infrastructure. By addressing key issues and technics for water resources management and having good regional data, the information we can develop policies that make up scientific and human capacity to control and used the water in the best manner under the effects of climate change.