Türk Ceza Kanunu ile mukayeseli olarak İslam Ceza Hukukunda hırsızlık suçu
The comparison of the crime of theft in Islamic Jurisprudence and Positive Law
- Tez No: 624996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN MEMDUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hırsızlık, Hadd, Örnekleme Yöntemi, İlkesellik, Mer'i Hukuk Sistematiği, Theft crimes, Turkish penal code, casuistic method, had penalty, Islamic Jurisprudence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın konusu, hırsızlık suçunun İslam ve Mer'i Ceza Hukuku kaynaklarındaki yeri ve muhtevasıdır. İslam Ceza Hukukunda örnekleme yönteminin, mer'i ceza hukukunda ise ilkesel yöntemin kullanılması sebebiyle her iki hukuk sistemi karşılaştırılmak suretiyle hırsızlık suçunun yer ve muhtevası tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin amacı ise kısmen ilkesel olmakla birlikte daha çok örneksel bir yöntemle zenginleştirilmiş/geliştirilmiş İslam ceza hukukunda hadd suçları kategorisinde yer alan ve kural olarak hadd cezasına tabi olan hırsızlık suçunun mer'i hukuk sistematiği ile ifade edilmeye çalışılmasıdır. Bu çalışma sırasında İslam hukukunun klasik dönem eserleri ile birlikte son dönem eserleri de, mer'i hukuk eserleri ile birlikte taranmış ve karşılaştırma mer'i hukuk sistematiği içerisinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study compares the concept of theft crimes between the Islamic Jurisprudence and the Turkish Penal Code. The main difference between the Islamic Jurisprudence and Turkish Penal Code is that the first deals with the concept in a casuistic manner, while the latter prefers using a more abstract method. The main aim of this thesis is to make an attempt to rearticulate the penalty of the theft crimes stated in the Islamic Jurisprudence within the abstract method of the law in force. Both the Turkish Penal Code and the classic and contemporary sources of the Islamic Jurisprudence were used during the course of this study, while the comparison was presented within the system of the law in force.