Developing neighbor collaboration: A case study
Komşuluk işbirliği oluşturma: Vaka analizi
- Tez No: 625008
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Komşuluk İşbirliği, İşbilikçi Yaşam Tarzı, Kent Hakkı, Kişilerarası İletişim, Kapalı Yerleşkeler, Neighbor Collaboration, Collaborative Lifestyle, Right to the City, Interpersonal Communication, Gated Communities
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, insanların yaşadıkları mekânda işbirliği aracılığıyla bir miktar kent hakkı elde etmeleri ve bu hakkın kişilerarası deneyimleri ve sosyal ilişkilerindeki yansımaları üzerine vaka çalışmasıdır. İstanbul Çengelköy'deki Ata-2 Konutları örnekleminde“komşuluk işbirliği”geliştirme süreçlerini anlamak, araştırmanın kendine özgü amacı durumundadır. Öte yandan, sosyal ilişkilerin kurulduğu kent mekânı iktidar mücadelelerinin de odağında yer almaktadır. Kentleşme politikalarının bir sonucu olarak, konut yaşamının daha çok kapalı yerleşimlere dönüşmesi, kendisini kamusallıktan ayıran bir farklılaşmaya yol açmaktadır. Bununla birlikte, neoliberal kentleşme süreçleri ve yerel yönetim anlayışı, yurttaşların yaşadıkları kentle ilgili kararlara katılımına ve müzakereci demokrasi uygulamalarına olanak vermemektedir. Makro boyutta, kapalı yerleşkeler ve özel mülkiyet temelli konut politikalarının kamusal alanları geriletmesi sonucunda ortaya çıkan kentsel çatışmaların, mikro ölçekte sitede yönetim ile sakinler arasındaki politik tansiyonlarda da görülebileceği ifade edilebilir. Bu nedenle, site içindeki sosyal ve kişisel ilişkilerin kamusallık, toplumsal cinsiyet ve mekân tartışmalarından ayrı olarak ele alınamayacağı sonucuna varılmıştır. Belirsizlik azaltma teorisi, öngörülen sonuç değeri teorisi ve kaygı / belirsizlik yönetimi teorisi gibi bazı kişilerarası iletişim teorilerini tekrar ziyaret ederek, kişilerarası iletişimdeki artışın komşuluk işbirliklerinin oluşumuna katkısı incelenmiştir. Katılımcı gözlem ve odak grup tartışmaları, işbirliklerinin tüm süreçlerini daha iyi anlamak ve değerlendirmek için yöntem olarak kullanıldı. Her bir bireyin işbirliği süreçlerine katılımı ve etik tartışma kültürünün oluşmasıyla ve araçsal iletişim kadar yüz yüze iletişimde de hiyerarşik ilişkilerin kırılmasıyla gerçek bir kamusal alan yolu açılabileceği ve kentin hakkının 'kapalı bir yerleşkede' hayal olmayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a case study on acquiring some right to the city through collaboration on the place where people live, and the reflections of this right in social relations and interpersonal experiences. Understanding the processes of developing“neighbor collaboration”in the case study of Ata 2 Houses in Çengelköy, İstanbul was the peculiar aim of the research. Urban space where social relations are established is also at the center of power struggles. As a result of the urbanization process, the evolution of the complex life towards a more gated community leads to a differentiation that separates itself from publicity. Also, neoliberal urbanization processes and understanding of local government do not allow citizens to participate in decisions about the city they live in and to implement negotiating democracy. In the macro dimension, it can be stated that the urban conflicts resulting from the decline of public spaces by gated communities and private property based housing policies can be seen in the political tension between the complex management and the residents at the micro-scale. Therefore, it has been concluded that social and personal relationships within the complex cannot be handled separately from debates on publicity, gender and space. Through re-visiting certain interpersonal communication theories such as uncertainty reduction theory, predicted outcome value theory and anxiety/uncertainty management theory, the contribution of an increase in interpersonal communication to the formation of neighbor collaborations was examined. Participant observation and focus group discussions were used as methods to understand and evaluate the whole processes of the collaborations better. It has been concluded that with the participation of each individual in the cooperation processes and the formation of a culture of ethical discussion, with the breaking of hierarchical relations in face-to-face communication as well as in instrumental communication, a real public space path will be opened and 'the right of the city' will not be a dream in a 'gated community'.