Developing a versatile artificial neural network model for eutimating reservar permebility in three dimensional space
Üç boyutlu uzayda rezervuar geçirgenliğini tahmin etmek için çok amaçlı bir yapay sinir ağı modelinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 93020
  2. Yazar: GÜVEN BURÇ ARPAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezervuar Karakterizasyonu, Geçirgenlik, Gözeneklilik, Kuyu Loğları, Karot Analizi, Yapay Zeka, Yapay Sinir Ağlan (YSA), Geriyayımlı, Üç Boyutlu (3D) Uzayda Tahmin. vı, Reservoir Characterization, Permeability, Porosity, Wireline (Well) Logs, Core Analysis, Artificial Intelligence, Artificial Neural Networks (ANNs), Backpropagation, Estimation in Three Dimensional (3D) Space. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU UZAYDA REZERVUAR GEÇİRGENLİĞİNİ TAHMİN ETMEK İÇİN ÇOK AMAÇLI BİR YAPAY SİNİR AĞI MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ ARPAT, Güven Burç Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH Eylül 2000, 223 sayfa Rezervuar özelliklerinin tahmin edilmesi rezervuar kontrolü ve geliştirilmesi açısından son derece önemlidir. Geçirgenlik ise, denebilir ki, rezervuar özellikleri arasından tahmin edilmesi en zor olanlarından bir tanesidir. Kuyu boyunca geçirgenlik tahmini, genellikle DST testleri (kuyu testleri) veya kuyu loğları ve karot verisinin deneysel ya da istatistiksel yöntemlerle ilişklilendirilmesi ile yapılmaktadır. Bu alanda alternatif olarak ortaya çıkan yeni bir teknik ise yapay sinir ağlarının (YSA) kullanımım önermektedir. Bu alternatifte, YSA gerekli log verisi ile eğitilmekte ve karot verisini bulmasıbeklenmektedir. Fakat, böyle bir YSA tahmini çok fazla veri ve her bir uygulama ve saha için uzmanlar tarafından ince ayarının yapılmasını gerektirmektedir. Yukarıda sözü edilen problemlerin önüne geçmek ve YSA'lann rezervuar boyunca, kuyu olmayan bölgelerde dahi üç boyutlu (3D) geçirgenlik tahmini için kullanılıp kullanılamayacağını görmek için bu çalışmada yeni bir YSA yaklaşımı. önerilmektedir. Komşuluk yaklaşımı adı verilen yöntem, komşu veri noktalarının önemini YSA'ya belirgin bir biçimde vererek geçirgenliğin tahmin edilmesini öngörmektedir. Çalışma bu yöntemle elde edilen geçirgenlik tahminlerinin klasik yönteme göre çok daha başarılı sonuçlar verdiğini göstermiştir. Çalışma, ayrıca, kuyu olmayan yerlede dahi 3D geçirgenlik tahmini yapılabilmesi amacıyla, yardımcı bir kavram olan 'sanal log' kavramını önerir. Çalışma sonunda, sadece YSA kullanarak 3D geçirgenlik tahmini yapmanın mümkün olduğu, fakat söz konusu tahmin için yüksek sayıda veriye ihtiyaç olduğu ve kullanılan tekniğin bu bağlamda geliştirilmesi gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A VERSATILE ARTIFICIAL NEURAL NETWORK MODEL FOR ESTIMATING RESERVOIR PERMEABILITY IN THREE DIMENSIONAL SPACE ARPAT, Güven Burç M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH September 2000, 223 pages Estimation of reservoir properties is a critical element of reservoir management and development. One of such properties -permeability- is probably among the most problematic ones to estimate. Generally, prediction of permeability is achieved by utilizing DST tests (well tests) or by utilizing the relation between well log data and core analysis data, either by empirical formulas or by statistical techniques. A newly developing alternative to use of formulas or statistical techniques is the use of artificial neural networks (ANNs). In this malternative, the ANN is fed with the log data to match it to core analysis results. Yet, such ANN estimation generally has the disadvantage of requiring too much data and fine-tuning by ANN experts for each and every application and field. To overcome the above problems and to further investigate the possibility of using ANNs as tools for estimating reservoir-wide permeability in three dimensional (3D) space at locations even without actual drilled wells, this study suggests the use of a novel method instead of conventional approach ANNs. The so-called neighborhood approach is a new way of using ANNs to estimate permeability by emphasizing the importance of neighbor points in a more aggressive manner (e.g. by inputting neighborhood information to the ANN repeatedly). The study demonstrates that such information can improve the quality of the permeability estimations obtained on well-based predictions (e.g. predictions carried out on points where log data is already known) when compared to conventional approach ANNs. The study also suggests a technique to estimate reservoir- wide permeability for 3D estimation for portions of the reservoir without actually wells. A concept called 'virtual logs' is utilized as an aid to reach final permeability estimations. In this study, it is seen that, using only ANN estimation, acceptable 3D permeability predictions can be achieved. Yet, it is also seen that large amount of data is needed for such predictions and that the method has to be studied further.