Sosyo-kültürel değişme açısından Güney Marmara genç çiftçileri üzerine bir araştırma
The aspect of socio-cultural change for South Marmara's young farmers
  1. Tez No: 625043
  2. Yazar: UĞUR ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Kültürel Değişme, Genç Çiftçi, Sürdürülebilir Tarım, Socio- CulturelChange, YoungFarmer, SustainableAgriculture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sosyo-Kültürel Değişme Açısından Güney Marmara Genç Çiftçileri Üzerine Bir Araştırma çalışmamızın amacı; sosyo-kültürel değişmenin Güney Marmara genç çiftçileri üzerindeki etkilerini, çiftçiliğin geleceğine dair beklentilerini ve 2019 yılına dair çiftçilik algılarını ortaya koymaktır. Çalışma bu konuları araştırmak için genç çiftçilerin çiftçilik deneyimlerine odaklanmaktadır. Araştırma, fenomenolojik analiz kullanılan bir nitel durum çalışması olmakla birlikte çiftçilik ile ilgili konulara genç çiftçilerin bakış açısıyla yeni bir argüman getirmektedir. Çalışmamızda Güney Marmara Bölgesi'nde yaşayan 20 genç çiftçi ile mülakat yapılmıştır. Araştırmada elde edilen ana bulgular ve sonuçlara göre genç çiftçiler yaş, cinsiyet ve eğitim durumlarına bağlı olarak, sosyo-kültürel değişmeyi farklı algılamalara sahip olsalar da çiftçilik bağlamında ortak anlamlandırmaları mevcuttur. Toplumsal bağlamda çiftçiliğe dair genel yargılardan genç çiftçiler de etkilenmektedir. Bu etkilenme durumunda bulundukları kırsal çevrede sosyal yalnızlık yaşasalar da gelenekselden farklı olarak yeni kültürel değerlere yönelmeye ve çözümler üretmeye çalıştıkları tespit edilmiştir. Yüzyıllardır kırdan kente doğru yönelen göçün varlığı bilinmektedir. Bu göç hala devam ediyor olsa da kentsel yaşamı sürdüremeyen ve bazı ekolojik farkındalıklara sahip birey ve toplulukların kıra doğru yöneldikleri bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study called The Aspect of Socio-Cultural Change for South Marmara's Young Farmers is to analyze the effects on socio-cultural change among young farmers, their expectations about the future, and their perceptions about farming in 2019. In order to investigate these themes, this study focuses on young farmers' farming experiences. The research concentrates on both a phenomenological analysis with qualitative case study and presents arguments of young farmers' perspectives. In this study there are 20 young farmers interviewed living in South Marmara. According to the data and results obtained in the research, the young farmers have different perceptions about their personal positions such as ages, gender and education. They have also common meanings in the context of farming. In social context, the young farmers have been also affected about the context of traditional farming. In case of this effect, it is determined that despite of the feeling of social loneliness among young farmers, their rural environment coincide in channeling themselves to new cultural values and finding solutions apart from traditional knowledge. It is known that there has been migration from rural to urban areas for centuries. Although this migration is still in continuing, it is true that individuals and communities who are not able to have some ecological awareness are heading towards the countryside.