İkinci trimester (12-22. gebelik haftası) gebelik terminasyonu olgularında misoprostol ve servikal olgunlaştırıcı çift balon kateter birlikte kullanımı ile tek başına mizoprostol kullanımının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparison of intravaginal misoprostol with cervical Double-balloon catheter combination versus vaginal misoprostol alone for termination of second-trimester pregnancy
  1. Tez No: 625201
  2. Yazar: ARZU YORULMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH VELİPAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik terminasyonu, misoprostol, servikal olgunlaştırıcı çift balon kateter, ikinci trimester, Misoprostol, cervical ripening double balloon catheter, pregnancy termination, second trimester
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: İkinci trimester gebelik terminasyonu olgularında servikal olgunluğu sağlamak amacıyla tek başına vajinal misoprostol (Cytotec®, Aris, İstanbul, Türkiye) ile misoprostol ve çift balon kateter (Cook® servical ripening balloon,Bloomington, Indiana, USA) kombinasyonunun indüksiyon-terminasyon süresi ve etkinliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız prospektif yapılmış olup Mayıs 2019 ile Eylül 2019 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tıp fakültesi kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı'na başvuran 12 ile 22. gebelik haftaları arasında, fetal ya da maternal endikasyonlar dahilinde gebelik terminasyon kararı alınan 50 hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayarlı randomizasyon sistemine göre iki grup şeklinde değerlendirildiler. Birinci grupta tek başına vajinal misoprostol kullanıldı (n:25). İkinci grupta ise, misoprostol ve servikal olgunlaştırıcı çift balon kateter eşzamanlı kullanıldı (n:25). İndüksiyon ile terminasyon arasında geçen süre primer sonuç olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasındaki demografik özellikler ve bulgular istatistiksel olarak benzerdi. Her iki grupta da birer olgudaki uterin rüptür dışında majör komplikasyonlar izlenmedi. Birinci grupta indüksiyon ile terminasyon süresi, ikinci grupa göre daha kısa olarak tespit edildi. (Grup 1 için 898,12 dakika, Grup 2 için 1700,62 dakika (p:0.0019)). Sonuç: Çalışmamızda, tek başına misoprostol uygulanan grupta, indüksiyon ile terminasyon arasındaki süre, çift balon kateter ve mizoprostol kombinasyonu uygulanan grupa oranla daha kısa ve kullanılan mizoprostol dozu daha az olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the induction-to-abortion intervals of misoprostol (Cytotec®, Aris, İstanbul, Türkiye) regimen used alone or in combination with double balloon catheter (Cook® servical ripening balloon, Bloomington, Indiana, USA) for second trimester pregnancy termination. Materials and methods: This prospective study included women who underwent pregnancy termination between 12 and 22 completed weeks of gestation at Eskisehir Osmangazi University, Department of Obstetrics and Gynecology between May 2019 and September 2019. Enrolled women were allocated into two groups: Women were randomly assigned according to a computer-generated allocation sequence to sequential use of double-balloon catheter and vaginal misoprostol (Group 2) or vaginal misoprostol alone (Grop 1). Double balloon inserted at the same time misoprostol was administered intravaginally. Study consisted 50 patients who underwent terminations (n:25 group 1, n:25 group 2 ). The primary outcome was the induction to abortion interval. Results: Demographic characteristics were comparable. All study outcomes were statistically similar among groups. There were 2 major maternal complication (uterine perforation) among all patients. The induction-to-abortion intervals in misoprostol regimen used alone group was shorter and than double balloon group. (898,12 minutes for group 1and 1700,62 minutes for group 2 (p:0.001)). Conclusions: Based on our data, the induction to abortus intervals were significantly shorter and the total dose of misoprostol were significantly lower in misoprostol alone group than combination group.