Endometriozis cerrahisine IVF eklemek total gebelik oranlarını arttırır mı?
Does adding IVF to the endometriosis surgery increases the total pregnancy rates?
  1. Tez No: 625253
  2. Yazar: GÜRHAN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SERTAÇ BATIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriosis, laparascopic surgery, IVF-ET, infertility
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giris ve Amaç: Bu çalısmanın amacı laparaskopik cerrahi sonrası gebelik oranlarını saptamak ve laparaskopik cerrahiye IVF-ET'ini ekleyerek olusturulan kombine yaklasımın toplamda gebelik oranlarını arttırıp arttırmadığını saptamaktır. Materyal ve Metod: Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Arastıma Hastanesinde yapılan bu retrospektif çalısmada 141 tane primer infertil hastaya laparaskopik endometriozis cerrahisi uygulanmıstır. Cerrahi sonrası bu hastalar 1-9 yıl arasında takip edildi ve ameliyat sonrası gebe kalamayan 95 hastaya IVF-ET'i yapıldı. Bulgular: Entegre laparaskopi IVF-ET yönteminden sonraki gebelik oranımız % 56,7 iken sadece laparaskopik cerrahi sonrası spontan gebelik oranımız % 32,6 idi. Tüm olgularda laparaskopi sonrası ilk 6 aydaki gebe kalma oranı (% 27,5) diğer aylardan daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the pregnancy rates after laparascopic surgery and investigate whether adding IVF-ET procedure to laparascopic surgery could increase the overall pregnancy rate Study Design: 141 primary infertile patients were performed laparascopic endometriozis surgery in this retrospective study conducted at Dr. Zekai Tahir Burak Woman Health Training and Research Hospital. After surgery patients were followed for a period of 1 to 9 years and 95 patients who could not conceive postoperatively were treated with IVF-ET Results: While the pregnancy rate after integrated laparascopic and IVF-ET method was 56,7 %, the spontaneous pregnancy rate only after laparascopic surgery was 32,6 %. The conception rate (27,5 %) in all patients within the first six months after laparascopy was found to be higher than the other months (p< 0,001). Moreover, the fecundity rate in women older than 35 years old was statistically and significantly lower than women under the age of 35 (p= 0,003). Conclusion: Surgical treatment was found to be effective for the patients with endometriozis associated infertility. IVF-ET could be suggested for patients who could not conceive spontaneously within first 12 months after the surgery.